Josta van Bockxmeer

Josta van Bockxmeer
© DIA

Josta van Bockxmeer is journalist. Tot mei 2018 was ze redacteur bij Duitslandweb en verzorgde ze de eindredactie voor de Duitslanddesk. Ze werkt onder meer voor Het Financieele Dagblad. Tussen 2006 en 2016 woonde ze met onderbrekingen in Berlijn, waar ze literatuurwetenschap en filosofie studeerde. Tijdens haar studie schreef ze onder andere voor de Duitse krant Der Tagesspiegel en liep ze stage bij de taz. Voor Duitslandweb schreef Josta van Bockxmeer onder andere over de overgang naar duurzame energie en over maatschappelijke onderwerpen als migratie, armoede en sociale bewegingen.

Josta van Bockxmeer is ook op Twitter te vinden.

Brandweervrouwen: erfenis van de DDR

Achtergrond - 24 april 2018 - Auteur: Josta van Bockxmeer Brandweervrouwen: erfenis van de DDR
Of het nu om machinisten, monteurs of natuurwetenschappers gaat, Duitsland kent veel initiatieven die vrouwen enthousiast moeten maken voor ‘mannenberoepen’. In de DDR waren de rollen gelijker verdeeld tussen mannen en vrouwen. Een voorbeeld waaraan dat nu nog is te zien, is de vrijwillige brandweer.

Lees meer

Extreemrechts wil invloed in ondernemingsraden

Achtergrond - 26 maart 2018 - Auteur: Josta van Bockxmeer Extreemrechts wil invloed in ondernemingsraden
Extreemrechtse groeperingen voeren doelgericht campagne voor de verkiezingen voor de ondernemingsraden van Duitse bedrijven, die nog tot eind mei plaatsvinden. Ze profileren zich als uitdagers van de traditionele vakbonden. Die maken zich zorgen.

Lees meer

Robert Menasse wil Europa een gezicht geven

Boeken - 16 maart 2018 - Auteur: Josta van Bockxmeer Robert Menasse wil Europa een gezicht geven
De Europese Unie is impopulair, omdat mensen er te weinig van weten, stelt Robert Menasse. In zijn roman ‘De Hoofdstad’ probeert hij de Europese instituties een menselijk gezicht te geven. Donderdagavond presenteerde hij de Nederlandse vertaling in het Goethe Institut in Amsterdam, waar hij in gesprek ging met journalist en schrijver Jeroen Kan.

Lees meer

Kranten willen af van online nieuws door omroepen

Achtergrond - 9 maart 2018 - Auteur: Josta van Bockxmeer Kranten willen af van online nieuws door omroepen
Als je op de hoogte wil blijven van het Duitse nieuws, heb je veel aan de nieuwssite van de ARD, tagesschau.de. Het is tegen het zere been van de Duitse kranten, die de teksten op de nieuwssites van de publieke omroep oneerlijke concurrentie noemen. Onzin, vindt vooral de ARD. 

Lees meer

Factsheet: de Duitse publieke omroep

Achtergrond - 8 maart 2018 - Auteur: Josta van Bockxmeer Factsheet: de Duitse publieke omroep
De Duitse publieke omroep bestaat uit ARD, ZDF en Deutschlandradio. Die bestaan weer uit verschillende regionale zenders. In totaal tellen de öffentlich-rechtlichen ruim 20 tv-zenders, meer dan 60 radiozenders en rond de 25.000 medewerkers in vaste dienst. Die worden grotendeels betaald uit de Rundfunkbeitrag.

Lees meer

DIA leest: ‘Ellebogen’ houdt de moed erin, ondanks alles

Boeken - 27 februari 2018 - Auteur: Josta van Bockxmeer DIA leest: ‘Ellebogen’ houdt de moed erin, ondanks alles
“Fatma Aydemirs debuut kan voor de boekenwereld worden wat Fatih Akins ‘Gegen die Wand’ was voor de filmwereld”, schrijft recensent Maren Keller in Der Spiegel. Net als Akin zet Aydemir een sterke vrouwelijke hoofdpersoon neer, die weigert de wereld te accepteren zoals die is.

Lees meer

Zorgfraude kost Duitse verzekeraars miljoenen

Achtergrond - 6 februari 2018 - Auteur: Josta van Bockxmeer Zorgfraude kost Duitse verzekeraars miljoenen
De “Pflegemafia” heten ze in de Duitse media. Duitsland heeft te maken met grootschalige fraude in de thuiszorg. Volgens de recherche gaat het om ongeveer 230 malafide zorginstellingen, die de ziektekostenverzekeringen tot nu toe ongeveer een miljard euro hebben gekost. De rechtbank in Düsseldorf veroordeelde afgelopen maandag de eerste negen daders in een serie rechtszaken tegen deze georganiseerde vorm van criminaliteit.

Lees meer

1968: Experimenteren voor een betere wereld

Achtergrond - 25 januari 2018 - Auteur: Josta van Bockxmeer 1968: Experimenteren voor een betere wereld
Massa's mensen gingen in 1968 in Berlijn de straat op, als gevolg van de dood van student Benno Ohnesorg en de aanslag op studentenleider Rudi Dutschke. Ook in andere Europese steden en in de Verenigde Staten laaide het protest tegen onder meer het autoritaire onderwijs en de oorlog in Vietnam op. Dit jaar zijn de acties vijftig jaar geleden. Maar de vraag hoe belangrijk de gebeurtenissen van 1968 waren, leidt nog steeds tot heftige discussies.

Lees meer

Woningnood doet aantal daklozen stijgen

Achtergrond - 21 december 2017 - Auteur: Josta van Bockxmeer Woningnood doet aantal daklozen stijgen
In Berlijnse metrostations, in parken en voor de deur van supermarkten zijn steeds meer dak- en thuislozen te zien. Onder hen zijn veel Oost-Europeanen en vluchtelingen. Toch ligt de toename niet aan het aantal nieuwkomers, maar aan de woningnood.

Lees meer

'Rosa Luxemburg schrok niet terug voor burgeroorlog'

Achtergrond - 19 december 2017 - Auteur: Josta van Bockxmeer 'Rosa Luxemburg schrok niet terug voor burgeroorlog'
Communiste Rosa Luxemburg geldt in Duitsland als icoon van vrijheid en gelijkheid. Maar volgens historica Christina Morina is dat maar een deel van de waarheid. In haar boek ‘Die Erfindung des Marxismus’ beschrijft ze hoe Luxemburg ook bereid was tot geweld.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger