Nienke Post

'Opfer-Abo' meest misplaatste woord van 2012

Achtergrond - 15 januari 2013 - Auteur: Nienke Post 'Opfer-Abo' meest misplaatste woord van 2012
Opfer-Abo is het meest ongepaste Duitse woord van 2012. Weerman Jörg Kachelmann - vrijgesproken in een verkrachtingszaak - stelde herhaaldelijk dat vrouwen een Opfer-Abo (abonnement op slachtofferschap) hebben. De jury van het Unwort des Jahres vindt dat het begrip impliceert dat vrouwen seksueel geweld verzinnen of zelfs daders zijn.

Lees meer

Duitsland in 2013

Achtergrond - 9 januari 2013 - Auteur: Nienke Post Duitsland in 2013
In Duitsland wordt 2013 het jaar van verkiezingen en Roodkapje. Tijdens de Bondsdagverkiezingen op 22 september wordt duidelijk of kanselier Merkel nog een periode mag blijven. Daarnaast viert Duitsland de verjaardag van Richard Wagner, Willy Brandt en van de sprookjes van de gebroeders Grimm.

Lees meer

De controversiële opera’s van Wagner

Columns - 26 december 2012 - Auteur: Nienke Post De controversiële opera’s van Wagner
Terwijl ik naar de dwergen, waternimfen en vuurspuwende slangen van de opera ‘Das Rheinghold’ kijk, ben ik me bewust van de controverse rond de componist Richard Wagner. Mag je van Wagner houden? Dat is de grote vraag in de discussie over zijn muziek. Dit jaar was er genoeg discussie over Wagner. En dan is het Wagner-jaar 2013 nog niet eens begonnen.

Lees meer

Theater over Egon Krenz als eeuwige tweede man

Achtergrond - 19 december 2012 - Auteur: Nienke Post Theater over Egon Krenz als eeuwige tweede man
Theatermaker Willem de Wolf maakte als afstudeerscriptie voor zijn studie Duitse Taal en Cultuur een theatermonoloog over Egon Krenz. De tragiek van de laatste DDR-leider fascineerde hem. ‘Krenz, de gedoodverfde opvolger’ is de komende weken in Nederland te zien.

Lees meer

'Vier handdrukken van Hitler verwijderd'

Achtergrond - 17 december 2012 - Auteur: Nienke Post 'Vier handdrukken van Hitler verwijderd'
Op zolder vond actrice Carolien Zimmermann de trouwfoto van haar opa en oma. Hij had een hakenkruis op zijn pak. Ook vond ze zijn SA-laarzen. De laarzen kregen een hoofdrol in haar theatervoorstelling 'Ik ben niet de oorlog', over schuldgevoel na de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger