Jesse Oude Egberink
Redacteur Duitslandweb

Jesse Oude Egberink
© Kim Krijnen
Duitsland Instituut Amsterdam
Oude Hoogstraat 24
1012 CE Amsterdam

Postadres
Postbus 1628
1000 BP Amsterdam
j.oudeegberink2[a]uva.nl
+31(0)20 - 525 3690

Jesse Oude Egberink is redacteur Duitslandweb. Hij heeft de master Duitslandstudies gedaan aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn bachelor Geschiedenis behaalde hij aan de Universiteit Leiden. 

Tijdlijn 'Kriegsende' in Duitsland

Achtergrond - 24 april 2023 - Auteurs: Wiebke Pittlik, Jesse Oude Egberink Tijdlijn 'Kriegsende' in Duitsland
Kriegsende, het einde van de Tweede Wereldoorlog in Duitsland: op 8 mei 1945, 78 jaar geleden, gaf nazi-Duitsland zich onvoorwaardelijk over. De nazi's vochten door tot het bittere einde en sleepten het land mee in de ondergang. Deze tijdlijn laat zien wat er in de laatste maanden van de oorlog en de eerste maanden na de capitulatie gebeurde in Duitsland. 

Lees meer

Zorg in Nederland en Duitsland: grote verschillen

Achtergrond - 13 april 2022 - Auteur: Jesse Oude Egberink Zorg in Nederland en Duitsland: grote verschillen
Verpleeghuizen in Nederland mogen wandelgrage dementerenden achter slot en grendel houden, in Duitsland is dat verboden; in Duitsland wordt veel meer antibiotica toegediend dan in Nederland: het zijn slechts twee voorbeelden van verschillen in de gezondheidszorg tussen Nederland en Duitsland, die worden onderzocht door het grensoverschrijdende Cross-Border Institute of Healthcare Systems and Prevention (CBI).

Lees meer

Duitse bedrijven in Rusland: weggaan of blijven

Achtergrond - 30 maart 2022 - Auteur: Jesse Oude Egberink Duitse bedrijven in Rusland: weggaan of blijven
Door de oorlog in Oekraïne zien veel Duitse bedrijven zich gedwongen de Russische markt te verlaten. Mede door de economische sancties van Duitsland en de EU besloten veel ondernemingen de zaken in Rusland voorlopig stop te zetten. Andere bedrijven kunnen of willen die keuze nog niet maken.

Lees meer

Zorgen over energiecompensatie in grensstreek

Achtergrond - 29 maart 2022 - Auteur: Jesse Oude Egberink Zorgen over energiecompensatie in grensstreek
Vanwege de snel stijgende energie- en brandstofprijzen nemen Nederland en Duitsland maatregelen om de kosten voor burgers te verlichten. Beide landen doen dat op hun eigen manier, waardoor grenspendelaars in de Nederlands-Duitse grensstreek mogelijk bij beide compensatieregelingen misgrijpen.

Lees meer

Hulpactie voor Holocaust-overlevenden

Achtergrond - 22 maart 2022 - Auteur: Jesse Oude Egberink Hulpactie voor Holocaust-overlevenden
De Oekraïner Boris Romanchenko, een 96-jarige overlevende van de Holocaust, is vorige week omgekomen bij een bombardement in de Oost-Oekraïense stad Charkov. Dat maakte de Stiftung Gedenkstätten Buchenwald und Mittelbau-Dora maandag bekend. Romanchenko was een van de vele hoogbejaarde overlevenden van nazivervolging in Oekraïne. Duitse organisaties en stichtingen die zich met de herdenking van de Holocaust bezighouden, zijn voor hen een hulpactie begonnen.

Lees meer

Factsheet: Energie in Duitsland

Achtergrond - 17 maart 2022 - Auteurs: Marja Verburg, Jesse Oude Egberink Factsheet: Energie in Duitsland
Duitsland heeft in 2011 de Energiewende ingezet, de overgang naar duurzame energie. Toch is het land nog steeds afhankelijk van fossiele brandstoffen als gas, olie en kolen. Die worden grotendeels geïmporteerd. Door de ambitieuze klimaatdoelen in het Duitse regeerakkoord en de Russische invasie in Oekraïne is de druk om sneller over te gaan op duurzame energie flink toegenomen. In dit factsheet een overzicht van de Duitse energievoorziening, de afhankelijkheid van Rusland en de nieuwe klimaatambities.

Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Achtergrond - 23 februari 2022 - Auteurs: Jesse Oude Egberink, Tim de Boer Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven
Duitsland discussieert sinds december over een vaccinatieplicht. Voor de zorg is die al besloten: vanaf medio maart moeten alle zorgmedewerkers tegen corona zijn gevaccineerd. Over een algemene vaccinatieplicht voor iedereen vanaf 18 jaar is nog geen overeenstemming bereikt. Met de opkomst van de minder besmettelijke omikronvariant is de discussie veranderd. De risico’s van een besmetting zijn lager, de zorg staat minder onder druk en vaccinatie biedt geen zekerheid tegen besmetting.

Lees meer

Duitse relatie met Rusland complex en gevoelig

Achtergrond - 2 februari 2022 - Auteurs: Wiebke Pittlik, Jesse Oude Egberink Duitse relatie met Rusland complex en gevoelig
Weifelend, onzichtbaar en passief zijn enkele van de kwalificaties die deze week over Duitsland te lezen zijn in internationale media. In de Oekraïnecrisis wordt Duitsland een belangrijke rol toebedeeld, maar de nieuwe kanselier Olaf Scholz maakt de verwachtingen nog niet waar. In zijn partij is de omgang met Rusland altijd een splijtzwam.

Lees meer

Duitsland in 2022

Achtergrond - 5 januari 2022 - Auteurs: Marja Verburg, Jesse Oude Egberink Duitsland in 2022
Duitsland begint het jaar met snel stijgende coronacijfers en een discussie over een algemene vaccinatieplicht. Als voorzitter van de G7 speelt Duitsland op het internationale toneel een vooraanstaande rol, in een tijd van oplopende spanningen onder meer rond Oekraïne. 2022 is ook het jaar waarin de laatste Duitse kerncentrales moeten sluiten.

Lees meer

Afscheid Merkel: Nina Hagen als verzoeknummer

Achtergrond - 2 december 2021 - Auteur: Jesse Oude Egberink Afscheid Merkel: Nina Hagen als verzoeknummer
Nog voordat ze officieel vertrekt, wordt kanselier Merkel donderdagavond in Berlijn uitgezwaaid met een Zapfenstreich. Sinds het afscheid van Helmut Kohl in 1998 is het gebruikelijk dat de bondskanselier met deze militaire ceremonie door de Bundeswehr wordt bedankt voor de bewezen diensten. Merkel baarde opzien met de muziek die ze voor deze avond heeft aangevraagd.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger