Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland zakt op ranglijst persvrijheid naar 21e plek

Kort nieuws - 3 mei 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland is zes plaatsen gezakt op de jaarlijkse internationale persvrijheidsindex van Verslaggevers Zonder Grenzen (VZG), die woensdsag is gepubliceerd. Vorig jaar moest Duitsland al drie plaatsen inleveren en kwam het land uit op plaats 16, nu staat het op de 21e plek. 

De belangrijkste oorzaak voor de slechte Duitse score op de persvrijheidsindex zijn aanvallen op journalisten tijdens demonstraties - de VZG telde 103 van zulke aanvallen in 2022. Dat zijn er meer dan ooit tevoren. Op de persvrijheidsindex staan 180 landen. Noorwegen staat bovenaan, hekkensluiter is Noord-Korea.

De stemming ten opzichte van media-vertegenwoordigers in Duitsland is dubbel, aldus Lutz Kinkel van het Europäischen Zentrum für Presse- und Medienfreiheit (ECPMF) in Leipzig. Enerzijds hebben demonstraties van de Querdenken-beweging tijdens de coronacrisis voor een zeer vijandelijk persklimaat gezorgd. Tegelijkertijd is er door de pandemie veel meer waardering gekomen voor goede onderzoeksjournalistiek. 

Terwijl in andere landen aanvallen tegen journalisten tijdens demonstraties minder werden na de corona-pandemie, gingen in Duitsland vooral rechts-radicalen daar mee door. De focus verschoof daarbij van corona naar de Oekraïne-oorlog, aldus een VZG-woordvoerder.

Opdrachtgevers moeten hun journalisten beter beschermen, vindt Kinkel. Ook moeten er duidelijke gedragsregels komen voor de politie en voor mediavertegenwoordigers. Journalisten voelen zich soms tijdens demonstraties niet genoeg beschermd door de politie, zegt de VZG. Lees meer bij Tagesschau

Nederland is gestegen van plaats 28 naar plaats 6. Dat Nederland vorig jaar zo laag stond, kwam mede door de moord op Peter R. de Vries. Lees meer bij de NOS

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Media':

Controverse rond machtige Duitse uitgever

Controverse rond machtige Duitse uitgever

Controversiële mails en appjes van Mathias Döpfner, een machtige Duitse mediamagnaat, liggen op straat. Toch lijkt hij ermee weg te komen.


Lees meer

Nieuws in grensgebied gaat ook over begrip

Nieuws in grensgebied gaat ook over begrip

Een nieuw project in de grensstreek moet inwoners op de hoogte houden van het nieuws net over de grens.


Lees meer

Chronologie affaire-Böhmermann

Chronologie affaire-Böhmermann

Delen van Böhmermanns gedicht over Erdogan blijven verboden, oordeelde de rechter in Hamburg. Een overzicht.


Lees meer

Lügenpresse: de comeback van een omstreden leus

Lügenpresse: de comeback van een omstreden leus

De term 'Lügenpresse' wordt vaak aan de nationaal-socialisten toegeschreven, maar bestaat al langer.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger