Duitslandweb logo Duitslandweb

Geen 2G meer voor detailhandel in Baden-Württemberg

Kort nieuws - 26 januari 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Een bestuursrechtbank in Baden-Württemberg heeft de 2G-regel voor de detailhandel in de Zuid-Duitse deelstaat voorlopig buiten werking gesteld. Eerder gebeurde dat al in Nedersaksen, Beieren en Saarland. De brancheorganisatie voor de Duitse handel wil dat 2G voor de detailhandel in heel Duitsland wordt afgeschaft.

Met de 2G-regel hebben alleen mensen die zijn gevaccineerd of recent zijn genezen van covid toegang tot niet-essentiële winkels. Nu de rechtbank deze maatregel buiten werking heeft gesteld, mogen voorlopig ook niet-gevaccineerden in Baden-Württemberg weer in alle winkels naar binnen. Ze moeten dan wel een negatieve test laten zien. De zaak was aangespannen door de eigenaresse van een schrijfwarenwinkel.

In Baden-Württemberg gelden strengere coronaregels als er veel covid-patiënten in de ziekenhuizen liggen. Dat aantal is echter gedaald, waardoor de eerdere alarmfase zou moeten worden afgeschaft. De deelstaatregering heeft de Alarmfase II echter vastgelegd, waardoor onder meer de 2G-regel voor de detailhandel geldig bleef. Dat mag niet, heeft de rechter nu bepaald. De coronamaatregelen mogen niet worden losgekoppeld van de ziekenhuisbezetting.

Brancheorganisatie Handelsverband Deutschland (HDE) eist afschaffing van 2G voor de detailhandel in heel Duitsland. Winkelen kan veilig als mensen mondkapjes dragen - in Duitsland zijn medische mondkapjes verplicht - afstand houden en als de winkels zich aan hygiëneregels houden, aldus de HDE. Lees meer bij Die Welt

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger