Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel waarschuwt in laatste Bondsdagdebat voor linkse regering

Kort nieuws - 8 september 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Merkel (CDU) heeft in haar naar alle waarschijnlijkheid laatste Bondsdagdebat gewaarschuwd voor een linkse regering. Lijsttrekkers Scholz (SPD), Baerbock (Bündnis 90/Die Grünen) en Laschet (CDU/CSU) vielen elkaar in het parlementsdebat hard aan.

Merkel heeft dinsdag in de Bondsdag gewaarschuwd voor een regering van SPD en Groenen "die de steun van de Linkspartei op de koop toe neemt, die in ieder geval niet uitsluit". Ze pleitte voor een stabiele, betrouwbare, gematigde regering, geleid door haar eigen partij. "De beste weg voor ons land is een door de CDU/CSU geleide bondsregering met Armin Laschet als bondskanselier", aldus Merkel.

Haar woorden zijn opvallend omdat ze zich als kanselier in de Bondsdag meestal opstelt als iemand die boven de partijen staat en omdat ze eerder heeft gezegd dat ze zich niet met partijpolitiek wil bemoeien. Maar de christendemocraten doen het in de peilingen slecht. Voor het eerst in de naoorlogse geschiedenis is de CDU/CSU in een peiling deze week onder de 20 procent uitgekomen.

Op Merkels woorden volgde veel boegeroep van de kant van de SPD en Die Linke. Het is naar alle waarschijnlijkheid Merkels laatste toespraak als kanselier in de Bondsdag geweest. Na de verkiezingen van 26 september is ze demissionair tot er een nieuwe regering is gevormd. Ze maakte van de gelegenheid gebruik mensen nog een keer indringend op te roepen zich tegen het coronavirus te laten vaccineren.

Na Merkels toespraak vielen de lijsttrekkers van de drie grootste partijen elkaar in het Bondsdagdebat hard aan. Volgens Annalena Baerbock van de Groenen hebben de CDU/CSU en de SPD in de afgelopen jaren veel te weinig gedaan op het gebied van klimaat en digitalisering. Olaf Scholz (SPD) zei dat een door de CDU/CSU geleide regering tot minder banen en welstand zal leiden. CDU/CSU-kanselierskandidaat Armin Laschet waarschuwde voor "kleinschalige klimaatmaatregelen" en zei dat klimaatbeleid alleen globaal kan worden aangepakt.

Laschet viel ook Scholz persoonlijk aan. "Je kunt niet met de ruit rondlopen en spreken als Saskia Esken." Met de ruit doelt hij op de beroemde Merkel-Raute, de manier waarop Merkel haar handen vaak voor haar buik plaatst en die Scholz op een campagneposter nadoet. Saskia Esken is een van de linkse voorzitters van de SPD. Het stoort veel christendemocraten dat Scholz zich opstelt als ervaren staatsman en logische opvolger van Merkel. Lees meer bij tagesspiegelRND.de en FAZ.net

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Verkiezingen 2021':

Olaf Scholz beëdigd als kanselier

Olaf Scholz beëdigd als kanselier

De nieuwe kanselier Scholz (SPD) vormt een nieuwe regering met de Groenen en de FDP.


Lees meer

SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord

SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord

Corona terugdringen en een ambitieus klimaatbeleid: dat ziet de nieuwe stoplichtcoalitie als belangrijkste taken.


Lees meer

Nieuwe Bondsdag komt voor het eerst bijeen

Nieuwe Bondsdag komt voor het eerst bijeen

Dinsdag komt de nieuw gekozen Bondsdag voor het eerst bijeen. Met 736 zetels is het de grootste ooit.


Lees meer

Formatiegesprekken SPD, Groenen en FDP van start

Formatiegesprekken SPD, Groenen en FDP van start

De formatie verloopt voortvarend, maar SPD, Groenen en FDP hebben nog harde noten te kraken.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger