Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondsdagverkiezingen: SPD stijgt in de peilingen

Kort nieuws - 19 augustus 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De SPD doet het in de meeste recente peilingen voor de Bondsdagverkiezingen goed. De sociaaldemocraten staan inmiddels als tweede partij boven Bündnis 90/Die Grünen en het verschil met de CDU/CSU wordt steeds kleiner.

De afgelopen twee jaar was het beeld in de Duitse peilingen duidelijk: de CDU/CSU stond eenzaam bovenaan, daarna volgden de Groenen. De SPD stond als derde partij een stuk lager en moest als voormalige grote volkspartij toezien hoe ze eerder dit jaar nog slechts op 14 procent van de stemmen stond.

De CDU/CSU is de afgelopen maanden in de peilingen flink gezakt. Veel kiezers hebben geen hoge dunk van lijsttrekker Armin Laschet. Ook de Groenen kampen met problemen. In april, toen de partij bekend maakte dat Annalena Baerbock de kanselierskandidaat was, stond ze even helemaal bovenaan in de peilingen, maar daarna ging het, mede door fouten in Baerbocks campagne, bergafwaarts. De SPD zit met lijsttrekker Olaf Scholz, vice-kanselier en minister van Financiën, juist in de lift.

In de meest recente peilingen van onderzoeksbureaus Kantar, Forsa en Insa staat de SPD inmiddels op de tweede plaats, met resp. 21 en 20 procent. De Groenen halen in de verschillende peilingen 19 en 17,5 procent. De CDU/CSU staat nog steeds bovenaan, met resp. 22, 23 en 25 procent, maar het verschil met de SPD is bij Kantar nog maar 1 procent en bij Forsa 2 procent. Begin dit jaar stonden de christendemocraten nog op ruim 30 procent, de Groenen op rond de 20 procent en de SPD schommelde rond de 15/16 procent.

Veel kiezers geven aan weinig vertrouwen te hebben in Laschet, de kanselierskandidaat van de CDU/CSU. Vooral als het gaat om buitenlandse politiek zegt driekwart van de Duitse kiezers Laschet minder of helemaal niet competent te vinden. Buitenlands en veiligheidsbeleid zijn juist de thema's waarop de christendemocraten normaal gesproken goed scoren. Ook Baerbocks capaciteiten op het gebied van buitenlandse politiek schatten de meeste kiezers niet hoog in. Scholz scoort veel beter.

Het debacle in Afghanistan kan de SPD de komende weken nog parten gaan spelen. De bondsregering als geheel heeft fouten toegegeven, maar vooral SPD-minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas ligt nu onder vuur. Lees meer bij Der Spiegel, Die Welt, Tagesschau (Maas), Die Zeit en Wahlrecht.de (peilingen)  

Reacties

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Verkiezingen 2021':

Olaf Scholz beëdigd als kanselier

Olaf Scholz beëdigd als kanselier

De nieuwe kanselier Scholz (SPD) vormt een nieuwe regering met de Groenen en de FDP.


Lees meer

SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord

SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord

Corona terugdringen en een ambitieus klimaatbeleid: dat ziet de nieuwe stoplichtcoalitie als belangrijkste taken.


Lees meer

Nieuwe Bondsdag komt voor het eerst bijeen

Nieuwe Bondsdag komt voor het eerst bijeen

Dinsdag komt de nieuw gekozen Bondsdag voor het eerst bijeen. Met 736 zetels is het de grootste ooit.


Lees meer

Formatiegesprekken SPD, Groenen en FDP van start

Formatiegesprekken SPD, Groenen en FDP van start

De formatie verloopt voortvarend, maar SPD, Groenen en FDP hebben nog harde noten te kraken.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger