Duitslandweb logo Duitslandweb

Viroloog Drosten: Niet vertrouwen op sneltests bij evenementen

Kort nieuws - 14 april 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De prominente Duitse viroloog Christian Drosten waarschuwt in zijn podcast bij omroep NDR voor de onbetrouwbaarheid van sneltests. Volgens hem worden met de tests 40 tot 60 procent van de infecties over het hoofd gezien. 

Volgens Drosten blijkt uit praktijkervaringen in de laboratoria dat de sneltests pas op dag 1 van de symptomen positief uitslaan. Maar dan is een persoon al gemiddeld drie dagen besmettelijk. Als men ervan uitgaat dat een persoon gemiddeld acht dagen besmettelijk is, dan betekent dat dat op vijf van de acht dagen een infectie met de antigeentest wordt opgespoord, maar op drie dagen niet. Volgens de viroloog zal dit in de komende maanden ook blijken uit onderzoeksgegevens.

Het gebruik van sneltests bij evenementen of in het theater vindt Drosten gevaarlijk, omdat iemand die negatief is getest daar dan rondloopt in de veronderstelling dat hij of zij niet besmettelijk is. Maar dat is dus lang niet altijd het geval.

In Nederland wordt momenteel juist volop geëxperimenteerd met testen voor toegang tot instellingen of evenementen. "Door vooraf te testen, maken we veilige bubbels van groepen mensen waarvan we bijna zeker weten dat ze op dat moment niet besmettelijk zijn", zei minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge dinsdag tijdens de corona-persconferentie. Het Outbreak Management Team (OMT) heeft woensdag laten weten bezorgd te zijn over de vele proefevenementen, meldt de NOS. Het OMT adviseert de voorwaarden strenger te maken, het aantal evenementen te beperken tot tien en de groepsgrootte te beperken, zodat bron- en contactonderzoek beter mogelijk is.

Gebruik van antigeen-sneltests in het onderwijs vindt Drosten wel zinvol, als er twee keer per week wordt getest. Als iemand bij de eerste test onterecht negatief is, zal de tweede test wel positief zijn. Een clusterbesmetting kan zo wel worden opgespoord en ingedamd, als snel met quarantaine wordt gereageerd, stelt Drosten vast. Lees meer bij NDR

Podcastpagina van de Coronavirus-update

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger