Duitslandweb logo Duitslandweb

Aantal nieuwe coronabesmettingen in Duitsland groeit sterk

Kort nieuws - 16 maart 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In de afgelopen 24 uur zijn in Duitsland 5480 nieuwe coronabesmettingen gemeld aan het Robert Koch Institut, het Duitse equivalent van het RIVM. Dat zijn er 1228 meer dan vorige week dinsdag. Het RKI waarschuwt voor een exponentiële groei van het aantal besmettingen.

Het aantal sterfgevallen was de afgelopen 24 uur 238. Dat brengt het totaal aantal doden in Duitsland op 73.656.

Ook de 7-dagen-incidentie is gestegen en is nu 83,7. Die waarde geeft aan hoeveel mensen per 100.000 inwoners in de afgelopen 7 dagen besmet zijn geraakt met het coronavirus. Vier weken gelegen, op 16 februari, lag de incidentie nog op 59. Nederland gebruikt deze 7-daagse incidentie niet als maatstaf maar maakt melding van het aantal besmettingen per 100.000 inwoners per dag. Maandag waren dat 31,9 mensen per 100.000 inwoners per dag, opgeteld waren het afgelopen week 223,4 mensen per 100.000 inwoners per 7 dagen.

Het RKI vreest voor een exponentiële groei van het aantal nieuwe besmettingen in Duitsland. RKI-epidemioloog Dirk Brockmann zei dinsdagochtend bij de Duitse zender ARD dat de verspreiding van het virus met 20 procent is toegenomen ten opzichte van vorige week. "Dat betekent dat we op de rand van een derde golf zitten, daar valt niet over te discussiëren." Brockmann uitte ook kritiek op de huidige versoepelingen van de coronamaatregelen in Duitsland. Die noemde hij "totaal irrationeel" en bevorderen volgens hem de exponentiële groei alleen maar.

De 7-dagen-incidentie steeg het sterkst in de deelstaten Saksen-Anhalt (107), Saksen (110) en Thüringen (167). De regering en de deelstaten hebben op 3 maart afgesproken dat versoepelingen worden teruggedraaid in een regio of deelstaat als de incidentie langer dan drie dagen boven 100 is. Maandag riep de regering de deelstaten op zich aan deze afspraak te houden.

De vereniging van IC-artsen en SEH-artsen in Duitsland roept op tot een hernieuwde lockdown. De artsen vrezen dat anders het aantal patiënten op de intensive care weer sterk zal stijgen. Momenteel liggen ongeveer 2800 Covid-patiënten op de IC in Duitsland. (Duitsland heeft bijna vijf keer zoveel inwoners als Nederland.)  Lees meer bij Tagesschau en het Robert Koch Institut 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger