Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel: Eind september kan iedereen gevaccineerd zijn

Kort nieuws - 3 februari 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse omroep ARD heeft dinsdagavond na het avondjournaal een interview uitgezonden met kanselier Angela Merkel over de Duitse coronastrategie. Merkel zei dat voor het einde van de zomer iedereen in Duitsland een vaccinatie aangeboden heeft gekregen, mits er geen grote productieproblemen ontstaan en het vaccin ook voor de virusmutaties werkt.

In het eerste kwartaal denk Duitsland 10 miljoen mensen te kunnen vaccineren. Duitsland heeft 83 miljoen inwoners. Dat gaat sommigen niet snel genoeg, ziet Merkel. Maar dat er iets is misgegaan bij de Europese aankoop, ontkende ze. Ja, landen als de Verenigde Staten, Israël en Groot-Brittannië zijn sneller. In Groot-Brittannië is bijvoorbeeld gewerkt met een noodtoelating, maar daarvoor heeft de EU niet gekozen. Met een normale toelating van de EMA wilde de EU vertrouwen winnen, aldus Merkel.

Ook de Amerikaanse voorsprong kan ze verklaren: "De VS hebben meer productiecapaciteit voor de vaccins - Pfizer is Amerikaans - en ze exporteren bijna niks. Europa moet het hebben van de eigen productiecapaciteit." De Duitse regering helpt het Duitse Biontech, partner van Pfizer, met het openen van een nieuwe fabriek in Marburg, voegde Merkel toe.

Ook de keuze van de Europese Commissie om niet de hele aansprakelijkheid voor de vaccins over te nemen van de producenten, noemde Merkel verstandig.

Merkel wilde de bevolking duidelijk moed inspreken: "Een jaar geleden zou ik er niet op hebben gewed dat we dat vaccin zo snel beschikbaar zouden hebben." En ook de besmettingscijfers gaan de goede kant op. "We hebben nu weer 50 Landkreise en steden waar het aantal besmettingen per 100.000 inwoners per zeven dagen weer onder de 50 is." Versoepelingen kunnen pas weer als de besmettingscijfers zo laag zijn dat het contactonderzoek weer goed mogelijk is.

Bekijk het interview:

 

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Een overzicht van de belangrijkste Duitse coronamaatregelen en de Duitse en Nederlandse reisregels

Lees meer

De vertrekhal

De vertrekhal

Merlijn Schoonenboom laat zich in Berlijn vaccineren en vraagt zich in de rij af: heeft Duitsland het in de coronacrisis dan toch beter gedaan dan Nederland?

Lees meer

Duitsland langzaam van het slot

Duitsland langzaam van het slot

Duitse deelstaten versoepelen coronamaatregelen nu corona-besmettingen snel afnemen.

Lees meer

De sneltest

De sneltest

De wekelijkse corona-sneltest lijkt wel een absurdistische kunstperformance. Column van Merlijn Schoonenboom.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger