Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel: Eind september kan iedereen gevaccineerd zijn

Kort nieuws - 3 februari 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse omroep ARD heeft dinsdagavond na het avondjournaal een interview uitgezonden met kanselier Angela Merkel over de Duitse coronastrategie. Merkel zei dat voor het einde van de zomer iedereen in Duitsland een vaccinatie aangeboden heeft gekregen, mits er geen grote productieproblemen ontstaan en het vaccin ook voor de virusmutaties werkt.

In het eerste kwartaal denk Duitsland 10 miljoen mensen te kunnen vaccineren. Duitsland heeft 83 miljoen inwoners. Dat gaat sommigen niet snel genoeg, ziet Merkel. Maar dat er iets is misgegaan bij de Europese aankoop, ontkende ze. Ja, landen als de Verenigde Staten, Israël en Groot-Brittannië zijn sneller. In Groot-Brittannië is bijvoorbeeld gewerkt met een noodtoelating, maar daarvoor heeft de EU niet gekozen. Met een normale toelating van de EMA wilde de EU vertrouwen winnen, aldus Merkel.

Ook de Amerikaanse voorsprong kan ze verklaren: "De VS hebben meer productiecapaciteit voor de vaccins - Pfizer is Amerikaans - en ze exporteren bijna niks. Europa moet het hebben van de eigen productiecapaciteit." De Duitse regering helpt het Duitse Biontech, partner van Pfizer, met het openen van een nieuwe fabriek in Marburg, voegde Merkel toe.

Ook de keuze van de Europese Commissie om niet de hele aansprakelijkheid voor de vaccins over te nemen van de producenten, noemde Merkel verstandig.

Merkel wilde de bevolking duidelijk moed inspreken: "Een jaar geleden zou ik er niet op hebben gewed dat we dat vaccin zo snel beschikbaar zouden hebben." En ook de besmettingscijfers gaan de goede kant op. "We hebben nu weer 50 Landkreise en steden waar het aantal besmettingen per 100.000 inwoners per zeven dagen weer onder de 50 is." Versoepelingen kunnen pas weer als de besmettingscijfers zo laag zijn dat het contactonderzoek weer goed mogelijk is.

Bekijk het interview:

 

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger