Duitslandweb logo Duitslandweb

Coronastrategie RKI: Nog lang mondkapjes en afstand

Kort nieuws - 13 oktober 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Robert Koch Institut, vergelijkbaar met het Nederlandse RIVM, heeft dinsdag een strategie gepresenteerd voor de omgang met de coronapandemie. Belangrijke boodschap: als er een vaccin is, zal dat er eerst voor kwetsbare groepen zijn. Afstandsregels en mondkapjes zullen ook dan nog belangrijk blijven.

Ook als het vaccin er is, zal een aanpassing van ons gedrag nodig blijven, waarschuwt het RKI. Naast afstand, hygiëne en mondkapjes blijft goede ventilatie belangrijk en het verplaatsen van activiteiten naar de buitenlucht. 

RKI wijst in dit advies wederom op het belang van de griepprik en een pneumokokkenvaccinatie. Daarmee worden luchtweginfecties voorkomen. Dat ontlast de zorg en voorkomt een zwaarder verloop van een corona-infectie.

Hoewel duidelijk is geworden dat scholen wel een rol spelen in de verspreiding, is het belangrijk dat die open blijven, met goede hygiëne-concepten, stelt het RKI. Dat geldt ook voor de kinderopvang. De scholen en opvang zijn belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen en zorgen dat ouders kunnen werken, aldus het advies.

De komende weken en maanden moet met tijdelijke en regionale maatregelen op het virus worden gereageerd. De maatregelen moeten proportioneel zijn en praktisch uitvoerbaar, stelt het RKI. "Met een combinatie van gezamenlijk gedragen maatregelen, aangepast aan de situatie, kan de verspreiding zo gecontroleerd worden, dat menselijk leed en sterfgevallen vermeden worden, zonder het maatschappelijke leven en de economie stil te leggen." Deze pandemie bestrijden is een taak van de hele samenleving, iedereen moet meehelpen, schrijven de opstellers van het advies. "De afgelopen maanden is gebleken dat het isoleren van mensen thuis of in verpleeghuizen niet genoeg is om risicogroepen effectief te beschermen."

De komende maanden moet een plan worden opgesteld voor de verdeling van het vaccin en moet worden bepaald welke groepen het eerst in aanmerking komen. Lees het advies op de website van het Robert Koch Institut

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Een overzicht van de belangrijkste Duitse coronamaatregelen en de Duitse en Nederlandse reisregels

Lees meer

Deelstaten wijken af van lockdown-maatregelen

Deelstaten wijken af van lockdown-maatregelen

De Duitse deelstaten maken hun eigen uitzonderingen op de nieuwe strenge coronaregels. Een overzicht.

Lees meer

Duitsland in 2021: Einde tijdperk-Merkel

Duitsland in 2021: Einde tijdperk-Merkel

Na 16 jaar zwaait kanselier Merkel in september af. De redactie werpt een blik vooruit op dit verder onzekere jaar.

Lees meer

Radicale stemmingsomslag in corona-crisis

Radicale stemmingsomslag in corona-crisis

Ziekenhuizen raken vol en honderden mensen per dag overlijden: is Duitsland de controle kwijt?

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger