Duitslandweb logo Duitslandweb

Corona in Duitsland: update maandag 23 maart

Kort nieuws - 23 maart 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regering heeft maandag besloten dat het heilige begrotingsevenwicht, vastgelegd in de grondwet, tijdelijk wordt losgelaten zodat een noodpakket van vele miljarden mogelijk wordt. Het Robert Koch Institut zoekt met spoed zoveel mogelijk 'containment scouts' om contactonderzoek bij besmettingen te kunnen blijven doen.

Minister van Financiën Scholz heeft maandag een herziene begroting voorgesteld waarin de staatsschuld oploopt en vele miljarden extra worden uitgegeven om de economische klappen door de corona-epidemie op te vangen. Woensdag buigt de Bondsdag zich over het noodpakket voor de economie en vrijdag moet het dan door de Bondsraad worden goedgekeurd. De belangrijkste onderdelen:

  • Voor kleine bedrijven en ZZP'ers komen snel kredieten tot 15.000 euro voor de komende drie maanden beschikbaar (regeling kost naar schatting 50 miljard).
  • Bedrijven mogen hun belastingen later betalen en voor grote bedrijven komen ruimhartige kredieten beschikbaar.
  • Grote bedrijven, zoals bijvoorbeeld Lufthansa, kunnen tijdelijk worden genationaliseerd.
  • De overheid kan schulden overnemen.
  • Tot 30 september mogen huurders met een huurachterstand die door de coronacrisis is veroorzaakt niet uit hun woning worden gezet.
  • Er komt hulp voor ouders die niet meer kunnen werken omdat ze op hun kinderen moeten passen
  • Ziekenhuizen krijgen miljarden extra van het ministerie van Gezondheid. Ieder extra bed op de intensive care wordt beloond met een bonus van 50.000 euro. 

 Lees meer bij Tagesschau

Directeur Clemens Fuest van het gezaghebbende Ifo-instituut schat dat de corona-epidemie in Duitsland honderden miljarden aan productie-uitval kost. De economie kan tussen 7,2 en 20,6 procentpunt krimpen, verwacht Fuest. Lees meer bij Ifo

Merkel in quarantaine

Kanselier Angela Merkel is zondag direct na een persconferentie in thuisquarantaine gegaan. Ze heeft contact gehad met een arts die besmet bleek met het coronavirus en moet nu twee weken binnenblijven. Maandagmiddag werd bekendgemaakt dat een eerste coronatest bij Merkel negatief was en dus geen coronabesmetting liet zien. Zie ook het persbericht

Op de persconferentie zondag kondigde Merkel nieuwe maatregelen aan. Duitsers mogen de komende weken met maar 1 persoon samen naar buiten, gezinsleden uitgezonderd. Ook wordt de horeca nog verder gesloten. Alleen afhaal- en bezorgdiensten zijn nog toegestaan. Kappers en andere verzorgingssalons worden gesloten. Lees meer over de maatregelen

RKI: Minder nieuwe besmettingen

Het Robert Koch Institut (RKI) meldde maandagochtend 22.672 besmettingen met Covid-19 in Duitsland. Volgens directeur Lothar Wieler lijkt de besmettingscurve in Duitsland iets af te vlakken, mogelijk door de eerder afgekondigde maatregelen. Bij het instituut zijn 86 sterfgevallen geregistreerd. De gemiddelde leeftijd van de patiënten is in Duitsland 45 jaar. De gemiddelde leeftijd van de overledenen is 82 jaar. Het RKI blijft inzetten op het vroeg identificeren van besmettingen, contactonderzoek en quarantaine. Daarvoor heeft het RKI nu een oproep gedaan voor containment scouts, die in dienst van de overheid contactonderzoek gaan doen. Voor medisch personeel worden de quarantaine-regels versoepeld. Lees meer bij RKI

Gestrande reizigers

Minister Heiko Maas wil dat de EU-landen samenwerken bij het terughalen van in het buitenland gestrande reizigers. Hij heeft vandaag overleg gehad met de andere Europese ministers van Buitenlandse Zaken. Voor Duitsland is de terughaaloperatie zo goed als klaar. 120.000 Duitsers zijn teruggevlogen uit het buitenland, maakte Maas maandagmiddag bekend.

De deelstaat Saksen wil zes coronapatiënten uit Italië naar ziekenhuizen in Leipzig en Dresden overbrengen. Daar is nu nog genoeg plek en zo kan het personeel ervaring opdoen met de behandeling van coronapatiënten. Lees meer bij Süddeutsche Zeitung

Acuut personeelsgebrek bij boeren

Maandag heeft het Duitse ministerie van Landbouw een vacaturebank 'Das Land hilft' geopend om boeren aan nieuw personeel te helpen, nu veel Oost-Europeanen niet meer in Duitsland kunnen werken. Het ministerie hoopt dat bijvoorbeeld horecapersoneel dat nu geen werk heeft en studenten kunnen helpen in de landbouw. 

Reacties

Gila - 23 maart 2020 16:51

Goed geregeld in Duitsland. Discipline en de burgers het vertrouwen schenken van niet alleen hoop maar daadkracht. Geen fratsen en beslissingen nemen. Trots der Nederlanden is dodelijk.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Een overzicht van de belangrijkste Duitse coronamaatregelen en de reisregels.

Lees meer

2G als alternatief voor de lockdown

2G als alternatief voor de lockdown

Na Hamburg voeren steeds meer deelstaten versoepelingen door waar alleen gevaccineerden en genezenen van kunnen profiteren.

Lees meer

Met de groeten van de Bundesregierung

Met de groeten van de Bundesregierung

Hoe beleven grensbewoners de coronapandemie? Etappe 6: 'De kust is veilig jongens, da steht keiner.'

Lees meer

Bommen Berend in de vangrail

Bommen Berend in de vangrail

Hoe beleven grensbewoners de coronapandemie? Etappe 5: 'Duitse koophuizen zijn in trek bij Nederlanders'

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger