Duitslandweb logo Duitslandweb

'Spiegel legt te veel nadruk op mooischrijverij'

Kort nieuws - 21 december 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De affaire rond Spiegel-sterverslaggever Claas Relotius,die verhalen verzon, zorgt voor een uitgebreide discussie over journalistiek in Duitsland. 

De krant Taz denkt dat het geval niet op zichzelf staat en ziet een oorzaak in de nadruk op storytelling bij weekblad Der Spiegel. Der Spiegel is zich de laatste jaren volgens Taz meer gaan richten op mooi geschreven, detailrijke reportages in plaats van op grondig onderzoek, waar Spiegel vroeger meer om bekend stond.

Ook in de journalistiek in het algemeen en op de opleidingen is storytelling de norm geworden, schrijft de Taz. Een journalist moet zijn lezers meevoeren in een verhaal door dat bijna filmisch te vertellen. Journalisten die dat bijzonder goed kunnen, worden overladen met prijzen. Dit was het geval bij Claas Relotius. Hij heeft tegen zijn leidinggevenden gezegd dat hij bang was om te falen als een verhaal niet goed van de grond kwam. Relotius heeft ook voor andere Duitse kranten geschreven. Die onderzoeken momenteel of ook in die verhalen onwaarheden staan. Lees meer bij Taz

Woensdag kwam Der Spiegel naar buiten met het verhaal over Claas Relotius. Die schreef ongeveer 60 artikelen voor het magazine en moest nu toegeven daarin hele passages en personages te hebben verzonnen. Zijn fraude werd ontdekt door een collega die argwaan kreeg. Der Spiegel heeft een commissie ingesteld die moet onderzoeken hoe het zo mis kon gaan en wat er moet veranderen in de organisatie. Lees ook: Gelauwerde Spiegel-reporter verzon reportages

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Media':

Controverse rond machtige Duitse uitgever

Controverse rond machtige Duitse uitgever

Controversiële mails en appjes van Mathias Döpfner, een machtige Duitse mediamagnaat, liggen op straat. Toch lijkt hij ermee weg te komen.


Lees meer

Nieuws in grensgebied gaat ook over begrip

Nieuws in grensgebied gaat ook over begrip

Een nieuw project in de grensstreek moet inwoners op de hoogte houden van het nieuws net over de grens.


Lees meer

Chronologie affaire-Böhmermann

Chronologie affaire-Böhmermann

Delen van Böhmermanns gedicht over Erdogan blijven verboden, oordeelde de rechter in Hamburg. Een overzicht.


Lees meer

Lügenpresse: de comeback van een omstreden leus

Lügenpresse: de comeback van een omstreden leus

De term 'Lügenpresse' wordt vaak aan de nationaal-socialisten toegeschreven, maar bestaat al langer.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger