Duitslandweb logo Duitslandweb

Herero klagen Duitsland in New York aan voor volkerenmoord

Kort nieuws - 25 januari 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regering moet zich donderdag voor de rechter in New York verantwoorden voor de volkerenmoord op de Herero en Nama tussen 1904 en 1908, in het huidige Namibië. Maar de bondsregering wil zich niet in het openbaar uitspreken over de misdaden uit het koloniale verleden. 

De Herero en Nama procederen al een jaar tegen Duitsland, maar tot nu toe weigert de bondsregering deel te nemen aan het proces. Haar advocaat argumenteert dat de volkerenmoord een binnenlandse aangelegenheid is, en dus niet in New York behandeld moet worden. Die Linke en Die Grünen eisen juist meer engagement van de regering. 

Historici noemen de massamoord door Duitse keizerlijke troepen op de Herero en de Nama de eerste genocide van de 20e eeuw. Tussen 1904 en 1908 voerde de Pruisische generaal Lothar von Trotha een bloedige oorlog in de toenmalige kolonie Duits-Zuid-West-Afrika. Grote aantallen Herero en Nama werden opgesloten in concentratiekampen en vermoord. Hun skeletten en schedels namen de troepen mee naar Duitsland voor het zogenoemde 'rassenonderzoek'.

De Duitse regering praat achter gesloten deuren met vertegenwoordigers van Namibië over de Vergangenheitsbewältigung. Dat vinden de belangenverenigingen van de Herero en Nama niet genoeg, zij willen ook een plek aan tafel. Daarom klaagden ze de Bondsregering in New York aan. Lees meer bij Der Tagesspiegel en Die Zeit

Reacties

Michel De Wandel - 2 augustus 2018 20:38

Dan ook de moord op de indianen door de V.S., Armeniers door Turkije, Congolezen door de Belgen, Inca's en anderen door Spanje, Indianen in Brazilie, idem in Canada, Tibetanen door China.....

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Geschiedenis':

Een andere 9 november

Een andere 9 november

9 november stond dit jaar in het teken van het geweld tegen Joden in 1938. De val van de Muur verdween naar de achtergrond, merkte columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

9 november: veel grote geschiedenis op één dag

9 november: veel grote geschiedenis op één dag

Vandaag 100 jaar geleden mislukte Hitlers couppoging in München. 85 jaar geleden vernielden de nazi's in Duitsland talloze synagogen en joodse bedrijven.


Lees meer

Historikerstreit 2.0: Hoe uniek was de Holocaust?

Historikerstreit 2.0: Hoe uniek was de Holocaust?

Was de Holocaust uniek of kun je die met andere genocides vergelijken? Daarover spreken historici in de podcast 'Historikerstreit 2.0'


Lees meer

Conferentie: Hoe Duitse geschiedschrijving verandert

Conferentie: Hoe Duitse geschiedschrijving verandert

Historicus Helmut Walser Smith geeft donderdag een lezing tijdens de conferentie ‘The Future of German History’ in Amsterdam.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger