Duitslandweb logo Duitslandweb

'Zwarte lijst van journalisten bij G20 schendt grondrechten'

Kort nieuws - 11 juli 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Bij de ingang van het perscentrum van de G20-top in Hamburg hanteerden veiligheidsbeambten zaterdag plotseling een zwarte lijst van 32 journalisten die een veiligheidsrisico zouden zijn. 

De lijst was breed verspreid en kon ook door camera's worden gefilmd. Dat is een ernstige inbreuk op de privacy van de journalisten op de lijst, stelt onder anderen Peter Schaar, die jarenlang de hoogste Duitse privacywaakhond was. De betrokken journalisten weten niet waarom ze plotseling niet meer welkom waren. Ze hadden de accreditatie al ruim voor de top toegekend gekregen. De politie heeft het bestaan van de lijst bevestigd en laat weten dat die in samenspraak met het Bundespresseamt, de dienst voorlichting van de regering, tot stand is gekomen. Regeringswoordvoerder Steffen Seibert twitterde dinsdagmorgen dat hij zijn best doet alle vragen zo snel mogelijk te beantwoorden. Eerder had hij laten weten dat negen journalisten de accreditatie daadwerkelijk is afgenomen en dat 23 andere namen op de lijst niet bij de controlepunten zijn verschenen.

 

In de media worden vermoedens geuit dat de namen afkomstig zijn van buitenlandse inlichtingendiensten, zoals de Turkse of de Amerikaanse. Dit omdat twee fotografen op de lijst in 2014 zijn opgepakt tijdens hun werk in Turkije. 

Journalistenvakbond DJV heeft de politie om opheldering gevraagd over het geweld tegen journalisten tijdens de G20-top. Journalisten hebben gemeld dat ze met pepperspray en wapenstokken zijn aangevallen. Lees meer bij Meedia (politiegeweld) en bij Tagesschau (zwarte lijst)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Media':

Controverse rond machtige Duitse uitgever

Controverse rond machtige Duitse uitgever

Controversiële mails en appjes van Mathias Döpfner, een machtige Duitse mediamagnaat, liggen op straat. Toch lijkt hij ermee weg te komen.


Lees meer

Nieuws in grensgebied gaat ook over begrip

Nieuws in grensgebied gaat ook over begrip

Een nieuw project in de grensstreek moet inwoners op de hoogte houden van het nieuws net over de grens.


Lees meer

Chronologie affaire-Böhmermann

Chronologie affaire-Böhmermann

Delen van Böhmermanns gedicht over Erdogan blijven verboden, oordeelde de rechter in Hamburg. Een overzicht.


Lees meer

Lügenpresse: de comeback van een omstreden leus

Lügenpresse: de comeback van een omstreden leus

De term 'Lügenpresse' wordt vaak aan de nationaal-socialisten toegeschreven, maar bestaat al langer.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger