Reeks Poëtica: In debat met Ingo Schulze
‘Tegen een marktconforme democratie – voor democratieconforme markten’

Activiteit van externe partij

Datum: dinsdag 19 maart 2013 om 19:30 uur
Locatie: Spui 25, Amsterdam
Informatie: Inloop vanaf 19.00 uur. Voertaal: Duits
Toegang: UITVERKOCHT

De auteur Ingo Schulze is één van de vaandeldragers van de nieuwe generatie Duitse schrijvers. Schulze, bekend geworden met '33 Augenblicke des Glücks' (1995) en 'Simple Storys' (1998), wordt gezien als dé vertegenwoordiger van sociaal- en maatschappijkritische literatuur. In zijn semi-autobiografische romans mixt hij geschiedenis met fictie.

Zijn verhalen spelen zich voornamelijk af in Oost-Duitsland. Schulze laat zien wat de val van de Muur en de Duitse hereniging voor consequenties hadden op het alledaagse leven. In Schulzes romans gaat het niet alleen om de inhoud van het verhaal, maar vooral ook om de manier waarop het verhaal wordt verteld. Hij analyseert in zijn romans als schijnbaar objectieve commentator fictieve levens in de politieke realiteit van de Wendezeit. Hij doet dit door te kijken naar veranderingen in het dagelijks leven.

Schulzes romans hebben daarnaast een dubbele bodem: het zijn verhalen over gewone mensen, maar tegelijkertijd wordt ook de invloed die de politiek op hun leven heeft onder de aandacht gebracht. Schulze biedt de lezer hierin een veelzijdige en complexe blik op de historische werkelijkheid, zonder te moraliseren of betweterig te zijn.

Debat
Ingo Schulze gaat met Nicole Colin en het publiek in gesprek over zijn nieuwste boek: ‘Unsere schönen neuen Kleider. Gegen eine marktkonforme Demokratie – für demokratiekonforme Märkte’ (‘Onze mooie nieuwe kleren. Tegen een marktconforme democratie – voor democratieconforme markten’) (Hanser Verlag 2012). Het debat richt zich op twee kwesties: de gevolgen van de financiële crisis en de nieuwe vormen van de burgerbeweging in Duitsland. Welke plaats is er in ons huidige democratische systeem nog voor de geëngageerde kunstenaar en intellectueel?

Nicole Colin heeft filosofie, literatuurwetenschappen en geschiedenis in Wuppertal en Keulen gestudeerd. In 1993 promoveerde zij in de filosofie. Vervolgens werkte zij achtereenvolgens als wetenschappelijk medewerker op het gebied van de esthetiek en cultuuroverdracht in Wuppertal en als dramadocente aan theaters in Duitsland en Frankrijk. Van 2001 tot 2006 werkte zij als DAAD-Fachlektorin aan de Sorbonne Nouvelle in Parijs en van 2006 tot 2009 als wetenschappelijk medewerker aan de Universiteit Bielefeld. Sinds augustus 2009 is zij als DAAD-Fachlektorin werkzaam bij het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA). In september 2012 werd zij benoemd tot hoogleraar Duitse Taal en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam.

Reeks Poëtica is een samenwerkingsproject van het Duitsland Instituut Amsterdam, de Universiteit van Amsterdam en het Genootschap Nederland-Duitsland, waarin Duitstalige auteurs van de meest uiteenlopende genres voorgesteld worden. Centraal in deze reeks staan de diverse vormen van literaire uiting.

SPUI25 is een Academisch-cultureel centrum dat een brug vormt tussen de Universiteit van Amsterdam en de wereld van de culturele praktijk in de breedste zin. De partners van SPUI25 zijn de Universiteit van Amsterdam (Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen, Faculteit der Geesteswetenschappen en bureau Communicatie), Athenaeum Boekhandel, Amsterdam University Press, de Amsterdamse Universiteits-Vereniging, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) Geesteswetenschappen en uitgeverij De Bezige Bij. Mediapartner is NRC Handelsblad. Hoofdbegunstiger is Van Doorne.

Meer informatie: Spui25

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger