Gesprek | Christina Morina: Die Erfindung des Marxismus
Krise und Kritik: 200 Jahre nach Karl Marx

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam

Datum: woensdag 16 mei 2018 om 20:00 uur
Locatie: Goethe-Institut Amsterdam, Herengracht 470, Amsterdam
Informatie: Voertalen: Nederlands & Duits. Meer informatie via 020 5312900 of info-amsterdam@goethe.de
Toegang: € 5,00 | met korting: € 3,00 | studenten: gratis
Gesprek | Christina Morina: Die Erfindung des Marxismus
© Siedler

In haar boek Die Erfindung des Marxismus toont Christina Morina aan de hand van boeiende portretten hoe de ideeën van Marx werden ontvangen en zich over heel Europa verspreidden. Op 16 mei gaat ze in gesprek met cultuurfilosoof Maarten Doorman. In het kader van de reeks Krise und Kritik: 200 Jahre nach Karl Marx.

Toen Karl Marx in 1883 overleed, liet hij een imposant oeuvre na – en een revolutionaire nieuwe kijk op de verhoudingen in de samenleving. Maar zijn ideeën hadden aanvankelijk slechts een beperkte invloed. Pas in de volgende decennia zouden ze hun enorme effect tentoonspreiden. Hoe is dat zo gekomen? Christina Morina toont aan de hand van negen geëngageerde intellectuelen uit alle delen van Europa – onder wie Rosa Luxemburg, Karl Kautsky, Eduard Bernstein en Vladimir Iljitsj Lenin – hoe de ideeën van Marx werden ontvangen en zich over heel Europa verspreidden. Zo werd een theorie die de sociale werkelijkheid in het kapitalisme beschreef tot een politieke wereldbeschouwing, die zich in de 20ste eeuw als (staats)ideologie zou verspreiden – en daardoor de wereld veranderde. Een fascinerende ervarings- en ideeëngeschiedenis van het marxisme.

In het Goethe-Institut in Amsterdam vertelt Morina over deze boeiende ontstaansgeschiedenis en praat ze met de Nederlandse filosoof Maarten Doorman over de wereldbeschouwing van Marx en de verschillende groepsportretten die Morina in haar werk schetst.

Christina Morina (1976) studeerde geschiedenis en politicologie aan de universiteit van Leipzig, Ohio en Maryland en promoveerde in 2007 op een proefschrift over de Russische veldtocht in de Duits-Duitse herdenkingscultuur. Ze doceerde nieuwe en nieuwste geschiedenis aan de Friedrich-Schiller-Universität Jena en is sinds 2015 DAAD Visiting Assistant Professor aan het Duitsland Instituut bij de Universiteit van Amsterdam.

Maarten Doorman (1957) doceert cultuurfilosofie aan de Universiteit van Maastricht, is hoogleraar historische cultuur van Duitsland aan de Vrije Universiteit Amsterdam en schrijft voor De Groene Amsterdammer. In 2012 verscheen zijn werk Rousseau en ik – Over de erfzonde van de authenticiteit en in 2016 De navel van Daphne – Over kunst en engagement.

Een samenwerking van het Goethe-Institut Niederlande, het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, het Genootschap Nederland-Duitsland en het Duitsland Instituut Amsterdam.

Uit de reeks Krise und Kritik: 200 Jahre nach Karl Marx


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger