Zeithistorische Perspektiven: A. Dirk Moses
Partitioning Germany, India, and Palestine and the Postwar Construction of Peoples

Activiteit van externe partij

Datum: maandag 4 juni 2012 om 17:00 uur
Locatie: P.C. Hoofthuis 1.04 Spuistraat 134, 1012 VB Amsterdam
Informatie: Voertaal Engels. Info: k.thijs@uva.nl
Toegang: Gratis
Zeithistorische Perspektiven: A. Dirk Moses
A.Dirk Moses geeft in de serie Zeithistorische Perspektiven een lezing over de min of meer gelijktijdige deling van Duitsland, Palestina en India.

Zelden of nooit worden de delingen van Duitsland, van India en van Palestina samen onderzocht. Toch brachten ze op verschillende werelddelen vergelijkbare volksverhuizingen teweeg, en dit bovendien min of meer tegelijk, namelijk in de tweede helft van de jaren veertig van de vorige eeuw.

De historicus A. Dirk Moses zal deze geschiedenissen tegen elkaar afzetten, met speciale aandacht voor de oorsprongen en de variaties van het geweld in deze tijd. Hij laat zien dat de nationale beginselen die ten grondslag lagen aan de delingen steeds opnieuw werden uitgedaagd – ofwel door demografische complexiteit, ofwel door de onmogelijke idealen van het nationalisme zelf. Uiteindelijk blijkt de droom van een ‘thuis’ voor een diaspora onverenigbaar met een politieke gemeenschap gebaseerd op gelijke rights of belonging. En dus ligt meer geweld altijd op de loer.

A. Dirk Moses
Professor A. Dirk Moses geeft Global and Colonial History aan de European University Institute in Florence. Hij schreef een veelgeprezen boek over de 'German Intellectuals and the Nazi Past' (Cambridge 2007) en doet sindsdien toonaangevend onderzoek naar genocide en kolonialisme. Tot zijn talrijke publicaties behoort o.a. 'The Oxford Handbook of Genocide Studies' (Oxford, 2010).

Zeithistorische Perspektiven
De reeks Zeithistorische Perspektiven is gewijd aan actueel onderzoek naar de nieuwste geschiedenis van Duitsland en Europa. De initiatiefnemers nodigen vier maal per jaar een gerenommeerde buitenlandse historicus uit, om zijn onderzoek in een openbare lezing aan een Nederlands publiek te presenteren. Meer informatie over Zeithistorische Perspektiven >>

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger