Debat | Debatnacht
Wat te doen tegen het populisme

Activiteit van externe partij

Datum: vrijdag 9 december 2016 om 20:00 uur tot 10 december 2016 om 01:00 uur
Locatie: Arminius, Museumpark 3, Rotterdam
Informatie: Voertaal: Nederlands. Voor meer informatie zie: https://www.goethe.de/ins/nl/nl/
Toegang: € 15,- / met korting: €10,-
Debat | Debatnacht
© Goethe-Institut Niederlande

Wat te doen tegen het populisme? Discussieer mee met opiniemakers uit Nederland en Duitsland op de Debatnacht.

In Duitsland is de nationalistische AfD doorgebroken met een anti-immigratie agenda. Veel politici willen niet met hen samenwerken vanwege de vaak forse uitspraken, zoals dat de politie het recht heeft om mensen die Duitsland willen binnenkomen neer te schieten. In Nederland wekken uitspraken van de PVV als ‘kopvoddentaks’ en ‘minder, minder’ veel verontwaardiging op.
Critici duiden deze partijen als ‘populistisch’ en vrezen voor het moment dat deze partijen aan de macht komen. Zij zouden zich er te weinig om bekommeren om het land goed te besturen en wijzen bijvoorbeeld op het recente verkiezingsprogramma van de PVV, dat één A4-tje beslaat.

Wat is populisme en in hoeverre zijn AfD, PVV, maar ook andere partijen als bijvoorbeeld de SP populistisch? Wat zijn de gevolgen van populisme, moet er iets tegen gedaan worden en zo ja, wat zou dat kunnen zijn? Experts uit Nederland en Duitsland gaan onder leiding van Francisco van Jole, eindredacteur van joop.nl, met elkaar in debat. Met Margriet Brandsma (NL), Tilman Bünz (DE) en anderen.

Margriet Brandsma werkte van 1994 tot 2014 voor het NOS Journaal, onder meer als Duitsland-correspondent. Daarvoor was ze werkzaam bij het Noordhollands Dagblad in Alkmaar. Sinds 2014 richt Brandsma zich op haar carrière als schrijver. Haar meest recente boek is 'Was wir noch zu sagen hätten. Gesprekken met Duitsland-correspondenten' (Uitgeverij Conserve, 2016).

Tilmann Bünz brengt als buitenlandcorrespondent al 20 jaar verslag uit voor de ARD. Na zijn studie aan de Deutsche Journalistenschule in München werkte hij als redacteur voor de journaals Tagesschau en Tagesthemen en als schrijver. In zijn boek 'Fünf Meter unter dem Meer. Niederlande für Anfänger' (btb, 2016) schrijft hij uit Duits perspectief over de politieke en maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland.

Meer informatie en het volledige programma.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger