Webquest DeVal van de Berlijnse Muur
1989

Webquest DeVal van de Berlijnse Muur

Wat eraan vooraf ging:

We volgen de familie Maier door de Duitse geschiedenis van de twintigste eeuw. Johannes en Matthias Maier zijn tweelingbroers. Zij groeien voor de oorlog op in Dresden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kiezen ze allebei een andere kant: Matthias is een overtuigd aanhanger van het nationaalsocialisme. Johannes moet daar niets van weten. Na de deling van Duitsland in 1949 raken ze gescheiden van elkaar. Matthias, die een hoge functie bij een chemisch bedrijf in het Ruhrgebied krijgt, woont met vrouw en kinderen in West-Duitsland.

Johannes, die ook getrouwd is en kinderen heeft, woont in de DDR, net als hun moeder, Martha. Johannes is aanvankelijk een overtuigd communist, die echter al snel teleurgesteld raakt in het nieuwe systeem. De broers hebben jarenlang amper contact gehad, maar vanaf de jaren zeventig zijn er voorzichtige toenaderingspogingen geweest. Het contact wordt bemoeilijkt, omdat één van de drie kinderen van Johannes, Uwe, naar het Westen is gevlucht. De familie in de DDR wordt nu nauwlettend in de gaten gehouden. Dan breekt het jaar 1989 aan.

 

Je vindt in dit hoofdstuk twee soorten opdrachten: kennis- en analysevragen en portfolio-opdrachten. De kennis- en analysevragen kun je op deze webpagina invullen en opslaan. Als je alle vragen hebt beantwoord en opgeslagen, kun je je eigen antwoorden downloaden. Vervolgens zullen de correcte antwoorden verschijnen, die je ook kunt downloaden. Verbeter je eigen antwoorden en lever ze in bij je docent.

De portfolio-opdrachten kun je niet op de webpagina invullen. Vraag aan je leraar welke portfolio-opdrachten je moet maken. Je maakt deze opdrachten vervolgens in een eigen document (bijv. Word), verzamelt de portfolio-opdrachten aan het einde van het hoofdstuk en levert ze samen met de antwoorden op de kennisvragen in bij je docent. 

Pas op: laat geen van de antwoordvakjes leeg, anders word je terug naar de hoofdpagina gestuurd. 

Er zijn zes opdrachten in totaal. Veel succes!


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger