Webquest De Tweede Wereldoorlog:

De Tweede Wereldoorlog

Warschau, Juden (?) bei Aufräumungsarbeiten De Tweede Wereldoorlog © Bundesarchiv, Bild 101I-001-0256-17 / Rieger, Alfons / CC-BY-SA 3.0, CC BY-SA 3.0 DE, via Wikimedia Commons

 Het is 1 september 1939. De familie Maier luistert al de hele dag naar de radio. Duitsland is Polen binnengevallen: hun land is weer in oorlog. Niet alleen met Polen, zo wordt al dezelfde dag duidelijk, maar ook met Engeland en Frankrijk. Franz is tevreden: “Dan kunnen we nu eindelijk de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog wreken,” zegt hij tegen Martha. Die reageert niet. Ook Johannes zegt niets. Hij is bang. Hij wil niet vechten. Hoe anders is het voor zijn grote, sterke broer. Die kan niet wachten om mee te doen. “Maar dan niet gewoon als soldaat natuurlijk”, zegt Matthias tegen iedereen die het horen wil. “Ik wil bij de inlichtingendienst.”

Op 1 september 1939 viel Duitsland Polen binnen. Dit is het begin van de Tweede Wereldoorlog. Bekijk het filmpje (2:40 t/m 7:51) en lees bron 1 en 2 .

Beantwoord nu de vragen: 

a. Welke landen verklaarden Duitsland direct de oorlog?

b. Welke landen wist Duitsland in 1940 in een razend tempo te bezetten? Hoe wordt deze snelle opmars genoemd?

c. In de zomer van 1941 viel Duitsland een land aan waarmee het nog in augustus 1939 een niet-aanvalsverdrag had gesloten. Welk land was dat?

d. Leg uit waarom deze aanval gezien wordt als voornaamste reden waarom Duitsland de oorlog uiteindelijk verloor.

Ga naar bron 4. Bekijk de eerste landkaart van Europa in 1937 en scroll daarna naar beneden voor de landkaart van Europa in 1942 tijdens de Tweede Wereldoorlog.

a. Welke landen waren bezet door Duitsland? Noem 5 landen.


b. Welke landen bleven neutraal? Noem 3 landen.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger