Webquest De Republiek van Weimar :

Het Verdrag van Versailles

Karte des Deutschen Reiches, Weimarer Republik-Drittes Reich 1919–1937 Het Verdrag van Versailles © kgberger, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

In 1916 moet Franz in dienst. De dag voor hij naar het front vertrekt, verloven Franz en Martha zich. Er breekt een angstige tijd aan. Iedere dag komen er berichten over jongens die gesneuveld zijn. Duitsland verliest de oorlog, maar Franz weet te overleven. Hij keert in november 1918 terug in Dresden. Martha kan zich nog goed herinneren hoe blij ze was toen ze haar verloofde in zijn uniform de trein uit zag stappen. Ze trouwen twee maanden later.

Al snel merkt Martha dat de Franz die uit de oorlog is teruggekomen niet dezelfde persoon is van wie ze in 1916 afscheid nam. Hij is stiller, minder vrolijk en wordt snel boos. Dat had hij vroeger nooit. Als Franz in juni 1919 in de krant leest wat er op de onderhandelingstafel in Versailles besloten is, schreeuwt hij: “Dit is geen vredesverdrag! Duitsland is verraden!” Franz voelt zich niet meer thuis in het Duitsland van na de oorlog: een Duitsland zonder keizer, want die is in november 1918 verjaagd; een Duitsland van verliezers. Hij vindt de nieuwe republiek, de republiek van Weimar, maar niks.

Bekijk de bronnen 1 en 2 en beantwoord de volgende vragen.

a. Wat is het Verdrag van Versailles?

b. Geef drie redenen waarom veel Duitsers het verdrag als vernedering ervoeren.

Download en print bron 3, de blanco kaart van Europa met zijn huidige grenzen. Teken op de landkaart met verschillende kleuren de grenzen van Duitsland in 1914, voor het begin van de Eerste Wereldoorlog, en de grenzen in 1919, na de Eerste Wereldoorlog. Bewaar de kaart voor je portfolio en lever hem aan het einde van dit hoofdstuk bij je docent in.

Portfolio-opdracht: Als je klaar bent met deze opdracht, schrijf dan 'check' in het antwoordvakje. 


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger