Stage Onderwijs

Wij hebben regelmatig stageplekken beschikbaar. Wil jij bij ons stage lopen? Neem contact met ons op!

Het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA) is het academische kennisinstituut in Nederland over het moderne Duitsland. Wij zetten ons in voor meer kennis over Duitsland, de positie van de Duitse taal en Nederlands-Duitse uitwisseling.

Bij deze afdeling houden wij ons bezig met onderwijs en uitwisseling. We zijn er voor docenten (in opleiding), leerlingen van de vakken Duits en geschiedenis en studenten. Wij organiseren scholieren- en studentenprojecten, nascholingen en gastlessen. Daarnaast stellen lesideeën en -concepten beschikbaar en zijn we het centrale aanspreekpunt in Nederland voor informatie over studeren in Duitsland.

De nadruk van de activiteiten ligt daarbij op het verbeteren van de kennis van Duitsland en de Duitse taal in Nederland en de kansen van een studieperiode in Duitsland. Hier krijg je een indruk van wat de afdeling allemaal doet.

Als stagiair(e) ondersteun je ons bij diverse activiteiten voor studenten, docenten en leerlingen.

Jouw taken

 • Inhoudelijke en praktische ondersteuning bij de organisatie van evenementen voor docenten, studenten, leerlingen of belanghebbenden
 • Inhoudelijke en praktische ondersteuning bij studiereizen voor studenten en docenten naar Duitsland en het begeleidingsprogramma Duitsland+
 • Meedenken en meewerken aan de ontwikkeling van nieuwe lesconcepten
 • Deelname aan netwerk- en voorlichtingsbijeenkomsten op het gebied van Duits en/of studeren in Duitsland
 • Ondersteuning bij het ontwikkelen van teksten en beeldmateriaal voor onze nieuwsbrieven, websites en sociale media-kanalen

 Wij bieden

 • Je komt te werken binnen een enthousiast team met een duidelijke missie en een zeer afwisselend takenpakket.
 • Je krijgt nieuwe kennis van Duitsland, de Duits-Nederlandse betrekkingen van het Nederlandse onderwijsveld.
 • Je hebt de mogelijkheid tot het opbouwen van een uitgebreid netwerk met zowel Nederlandse als Duitse partners.
 • Je verwerft (digitale) communicatievaardigheden in het Nederlands en Duits, waaronder werken met sociale media en een content management systeem.
 • Er is veel ruimte voor eigen initiatieven, ideeën en onderzoek.
 • Je kunt deelnemen aan de bijeenkomsten en evenementen van het DIA (onder werktijd).
 • Je hebt een werkplek midden in Amsterdam, met de mogelijkheid tot gedeeltelijk thuiswerken.
 • Je ontvangt een stagevergoeding van €380 per maand bij 5 dagen, bij minder dagen naar rato berekend.
 • Werktijden en -dagen in overleg; je hebt in ieder geval één dag per maand vakantie en krijgt voor studieverplichtingen verlof.

 Jouw profiel

 • Je hebt interesse in Duitsland, de Duitse taal, cultuur, geschiedenis en/of actualiteit.
 • Je hebt interesse in voortgezet en/of hoger onderwijs.
 • Je hebt goede kennis van de Nederlandse of Duitse taal en de andere taal beheers je in ieder geval passief (luisteren en lezen)
 • Je volgt een relevante opleiding, bijv. Duitse taal en cultuur of Europese Studies. Ben je al afgestudeerd en wil je werkervaring opdoen? Neem dan contact op voor de mogelijkheden
 • Je bent voor minimaal drie maanden drie of vier dagen per week beschikbaar

Ben jij enthousiast geworden over deze stage? Twijfel dan niet en neem contact op met Trixie Hölsgens via onderwijs-dia@uva.nl. Ze staat je ook graag te woord als je nog vragen hebt.

 

Stagiairs vertellen:

Luna Mewissen (2022/23)

Bachelor 'European Studies' aan de Haagse Hogeschool

In het vierde jaar van de opleiding Europese Studies liep ik zes maanden stage bij de onderwijsafdeling van het DIA. In de eerste weken kon ik meteen aan de slag met de voorbereidingen voor de dag van de Duitse taal. We maakten bijvoorbeeld een online escape room. Ook bereidden we de Mach Mit-pakketten voor en stuurden die op naar verschillende scholen. Verder heb ik mee mogen helpen met het organiseren van evenementen, zoals de presentatie van de enquête 'Docenten Duits aan het woord', de Hiphop-battle en de studiereis (voor docenten) naar Leipzig en Weimar. Al met al heb ik veel geleerd over het vak Duits op de middelbare school, het ontwikkelen van lesmateriaal en het plannen van evenementen.

Bij de onderwijsafdeling kreeg ik veel vrijheid om mij verder te ontwikkelen en heb ik kunnen ervaren hoe het is om te werken voor een organisatie zoals het DIA. Er was altijd ruimte om vragen te stellen of te sparren hoe je iets het beste kon aanpakken; de collega’s waren altijd aardig en behulpzaam. Ik kijk terug op een hele leuke en geslaagde stageperiode.

 

Esther Eumann (2021)

Master 'European Politics and Society' aan de Universiteit Leiden

Van augustus tot en met december 2021 heb ik met veel plezier stage gelopen bij het Duitsland Instituut Amsterdam. De variatie aan taken en projecten waaraan ik heb meegewerkt is mij het meest bijgebleven. Zo mocht ik meerijden in de Wahlwagen, heb ik geholpen het lustrummagazine te ontwerpen, stond ik op verschillende buitenlandbeurzen en in klaslokalen en heb ik heel veel Nederlandse studenten kunnen ondersteunen in hun vragen over studeren in Duitsland. Daarnaast heb ik me beziggehouden met het schrijven van artikelen voor op onze website en sociale media-kanalen.

Het leukst was mijn videoproject met negen Nederlandse studenten in Duitsland. Elke maand bespraken wij hun ervaringen, wensen en obstakels in Duitsland en deelden nuttige tips en tricks. Hieruit ontstond later het begeleidingsprogramma ‘Duitsland+’. Het was bijzonder mooi om voor dit programma terug te keren en met z’n allen naar Berlijn te gaan!

Ik kijk positief terug op een geweldige stageperiode, vooral vanwege het superleuke team van de Duitslanddesk en de gezellige sfeer bij het DIA."

 

Neal Voorsluijs (2019)

Bachelor 'European Studies' aan de Haagse Hogeschool

Vijf maanden (februari-juli) heb ik stage gelopen bij het DIA. In die periode hield ik mij bezig met het beheren en promoten van het DIA-Stipendium, het onderhouden van de social media-kanalen en onderzoekswerkzaamheden. Tijdens mijn stage was ik ook een aanspreekpunt voor vragen over studeren in Duitsland. Verder hielp ik met het studentenambassadeursprogramma waarbij studenten scholen bezoeken om hun 'Deutschlanderfahrungen' te delen met scholieren. Ik heb meegeholpen bij het inpakken van de Mach Mit-pakketten voor de Dag van de Duitse taal en was aanwezig  bij de oprichting van het Duitsland Alumni Netwerk. Daarnaast heb ik verschillende activiteiten van het DIA bezocht: Deutsches Kino, Sprachstammtisch, buitenlandbeurzen en Graduiertenkollegs. Ik ben erg blij dat ik mijn stage bij het DIA heb kunnen doen, want het was niet alleen leerzaam, maar ook leuk en gezellig. Ik heb veel mensen leren kennen, mijn Duits kunnen verbeteren en mijn ervaringen van mijn uitwisseling in Duitsland goed kunnen gebruiken. Ik kan terugkijken op een succesvolle stageperiode.

 

Marije Westerveld (2021/22)

Bachelor Duitse taal en cultuur / master Onderwijswetenschappen aan de Radboud Universiteit 

Marije Westerveld

Oorspronkelijk beginnende voor een half jaar, heb ik uiteindelijk een jaar lang stage mogen lopen bij het DIA. Het was een bijzondere tijd, waarin thuiswerken vanwege de corona-maatregelen centraal stond, maar dit had geen effect op de gezelligheid en verbondenheid van de collega’s!

Gedurende mijn stagetijd heb ik me met verschillende taken beziggehouden: van het verbeteren en ontwikkelen van lesmateriaal, naar het meewerken aan de organisatie van de Dag van de Duitse Taal en de DIA-Wahlwagen, het organiseren van een excursie, het buddy-systeem, het creëren van een Instagrampagina voor Olli de pop en het maken van quizzen voor verschillende onderwijsprojecten.

Ik wilde door deze stage een verbinding maken tussen mijn bachelor Duitse taal en cultuur en mijn master Onderwijswetenschappen, wat zeker is gelukt. Ik heb inzicht gekregen in de achtergrond van het onderwijs, het maken van lesmateriaal en het organiseren en uitvoeren van onderwijsgerelateerde projecten, waar ik hopelijk in de toekomst nog veel gebruik van mag maken!

 

Laura Franssen (2019)

Master Nederlands-Duitsland-Studies aan de Radboud Universiteit Nijmegen en de Universität Münster

Laura Franssen

In het kader van mijn master Nederland-Duitsland Studies heb ik stage gelopen bij de Onderwijsafdeling van het DIA. Ik werd met open armen ontvangen en kon meteen aan de slag met diverse taken. Aan het begin van mijn stage heb ik me vooral beziggehouden met het schrijven van het 'Frühstücksei'. Hier heb ik veel geleerd over het aanspreken van een bepaalde doelgroep en het daaraan verbonden taalniveau. Met het begin van de schoolvakanties kon ik mij gaan richten op een groter project: het in beeld brengen van Duitse studentensteden. Dit was voor mij een ontzettend mooie opdracht aangezien ik inhoudelijk veel kon leren over studeren in Duitsland en me tegelijkertijd kon storten op een passende grafische vormgeving. Tijdens de gehele stageperiode kreeg ik de kans om te ondersteunen bij diverse activiteiten, en inzicht te vergaren in alles wat het instituut te bieden heeft.

Vooral de toegankelijkheid, dankbaarheid en gezelligheid van mijn collega’s maken dat ik kan terugkijken op een erg geslaagde stage bij het DIA!"

 

Christopher Blömer (2018)

Master Nederlands-Duitsland-Studies aan de Radboud Universiteit Nijmegen en de Universität Münster

Vanaf februari 2018 heb ik in het kader van mijn studie Nederland-Duitsland-Studies drie maanden stage gelopen bij de Onderwijsafdeling van het DIA. Eén van mijn taken was het schrijven van het ‘Frühstücksei’, wat ik iedere week met veel plezier heb gedaan. In de weken voor de Dag van de Duitse taal was ik vooral betrokken bij de organisatie van de dag: nadat ik een bestand had aangemaakt van alle beschikbare artikelen heb ik de Mach-Mit-pakketten voor het primair en voortgezet onderwijs gevuld. Verder heb ik vragen voor de ‘Nationale Mach-Mit-Sprachquiz’ bedacht en op de Dag van de Duitse Taal zelf heb ik de inzendingen van de scholen in de gaten gehouden. Bovendien heb ik de conclusie van het ‘Belevingsonderzoek Duits’ naar het Duits vertaald.

Ik kreeg tijdens de stage een goed overzicht van de taken en doelen van de Onderwijsafdeling en door het inzicht in verschillende projecten heb ik veel kennis kunnen opdoen. Bijvoorbeeld met betrekking tot de organisatie van projecten. Leuk was ook dat ik vaak mee kon gaan naar bijeenkomsten. De sfeer binnen de afdeling en de omgang met de andere medewerkers van het Duitsland Instituut was steeds erg goed. Terugkijkend was het een plezierige en leerzame stageperiode.

 


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger