Stage Onderwijs

Bij de afdeling Onderwijs zijn regelmatig stageplekken beschikbaar. Wil jij bij ons stage lopen? Neem contact met ons op!

Het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA) is het academische kennisinstituut in Nederland over het moderne Duitsland. Wij zetten ons in voor meer kennis over Duitsland, de positie van de Duitse taal en Nederlands-Duitse uitwisseling.

De afdeling Onderwijs is er voor de docenten (in opleiding) en leerlingen van de vakken Duits en geschiedenis van het voortgezet onderwijs. Wij organiseren scholierenprojecten, studiereizen en conferenties over het moderne Duitsland en stellen lesconcepten beschikbaar. De nadruk van de activiteiten ligt daarbij op het verbeteren van de kennis van Duitsland en de Duitse taal in Nederland. Hier krijg je een indruk van wat de afdeling Onderwijs allemaal doet.

Als stagiair(e) ondersteun je de afdeling Onderwijs bij diverse activiteiten voor docenten en leerlingen.

Jouw taken

  • Inhoudelijke en praktische ondersteuning bij de organisatie van evenementen voor docenten, leerlingen of belanghebbenden
  • Inhoudelijke en praktische ondersteuning bij studiereizen voor docenten naar Duitsland
  • Meedenken en meewerken aan de ontwikkeling van nieuwe lesconcepten
  • Deelname aan netwerkbijeenkomsten op het gebied van Duits en/of onderwijs
  • Ondersteuning bij het opmaken van onze nieuwsbrief en de website

 Wij bieden

  • Je komt te werken binnen een enthousiast team met een duidelijke missie en visie en een zeer afwisselend takenpakket
  • Je verwerft nieuwe kennis van het Nederlandse onderwijsveld, met name met betrekking tot de schoolvakken Duits en geschiedenis
  • Je hebt de mogelijkheid tot het opbouwen van een uitgebreid netwerk met zowel Nederlandse als Duitse partners
  • Je doet ervaring op in het werken met een content management systeem
  • Er is veel ruimte voor eigen initiatieven en ideeën
  • Je kunt deelnemen aan de bijeenkomsten en evenementen van het DIA (onder werktijd)
  • Je hebt een werkplek midden in Amsterdam, met de mogelijkheid tot gedeeltelijk thuiswerken
  • Je ontvangt een stagevergoeding van €380 bij 5 dagen, bij minder dagen naar rato berekend
  • Werktijden en -dagen in overleg; je hebt in ieder geval één dag per maand vakantie en krijgt voor studieverplichtingen verlof

 Jouw profiel

  • Je hebt interesse in de Duitse taal, cultuur, geschiedenis en/of actualiteit
  • Je bent geïnteresseerd in onderwijs en eventueel ook in onderwijsbeleid
  • Je hebt goede kennis van de Nederlandse of Duitse taal en de andere taal beheers je in ieder geval passief (luisteren en lezen)
  • Je volgt een relevante opleiding. Ben je al afgestudeerd en wil je werkervaring opdoen? Neem dan contact op voor de mogelijkheden
  • Je bent voor minimaal drie maanden drie of vier dagen per week beschikbaar

Ben jij enthousiast geworden over deze stage? Twijfel dan niet en neem contact op met Trixie Hölsgens via onderwijs-dia@uva.nl. Ze staat je ook graag te woord als je nog vragen hebt.

 

Stagiairs vertellen:

Luna Mewissen (2022/23)

In het vierde jaar van de opleiding Europese Studies liep ik 6 maanden stage bij de onderwijsafdeling van het DIA. In de eerste weken kon ik meteen aan de slag met de voorbereidingen voor de dag van de Duitse taal. We maakten bijvoorbeeld een online escape room. Ook bereidden we de Mach Mit-pakketten voor en stuurden die op naar verschillende scholen. Verder heb ik mee mogen helpen met het organiseren van evenementen, zoals de presentatie van de docenten-enquête, de Hiphop Battle en de studiereis (voor docenten) naar Leipzig en Weimar. Al met al heb ik veel geleerd over het vak Duits op de middelbare school, het ontwikkelen van lesmateriaal en het plannen van evenementen.

Bij de onderwijsafdeling kreeg ik veel vrijheid om mij verder te ontwikkelen en heb ik kunnen ervaren hoe het is om te werken voor een organisatie zoals het DIA. Er was altijd ruimte om vragen te stellen of te sparren hoe je iets het beste kon aanpakken; de collega’s waren altijd aardig en behulpzaam. Ik kijk terug op een hele leuke en geslaagde stageperiode.

 

Marije Westerveld (voorjaar 2021 - voorjaar 2022): 

 Marije Westerveld

“Oorspronkelijk beginnende voor een half jaar, heb ik uiteindelijk een jaar lang stage mogen lopen bij de Onderwijsafdeling. Het was een bijzondere tijd, waarin thuiswerken vanwege de Corona-maatregelen centraal stond, maar dit had geen effect op de gezelligheid en verbondenheid van de collega’s!

Gedurende mijn stagetijd heb ik me met verschillende taken beziggehouden: van het verbeteren en ontwikkelen van lesmateriaal, naar het meewerken aan de organisatie van de Dag van de Duitse Taal en de DIA-Wahlwagen, het organiseren van een excursie, het buddy-systeem, het creëren van een Instagrampagina voor Olli de pop en het maken van quizzen voor verschillende onderwijsprojecten.

Ik wilde door deze stage een verbinding maken tussen mijn bachelor Duitse Taal en Cultuur en mijn master Onderwijswetenschappen, wat zeker is gelukt. Ik heb inzicht gekregen in de achtergrond van het onderwijs, het maken van lesmateriaal en het organiseren en uitvoeren van onderwijsgerelateerde projecten, waar ik hopelijk in de toekomst nog veel gebruik van mag maken!”

 

Laura Franssen (zomer 2019):

Laura Franssen

"In het kader van mijn master Nederland-Duitsland Studies heb ik stage gelopen bij de Onderwijsafdeling van het DIA. Ik werd met open armen ontvangen en kon meteen aan de slag met diverse taken. Aan het begin van mijn stage heb ik me vooral beziggehouden met het schrijven van het 'Frühstücksei'. Hier heb ik veel geleerd over het aanspreken van een bepaalde doelgroep en het daaraan verbonden taalniveau. Met het begin van de schoolvakanties kon ik mij gaan richten op een groter project: het in beeld brengen van Duitse studentensteden. Dit was voor mij een ontzettend mooie opdracht aangezien ik inhoudelijk veel kon leren over studeren in Duitsland en me tegelijkertijd kon storten op een passende grafische vormgeving. Tijdens de gehele stageperiode kreeg ik de kans om te ondersteunen bij diverse activiteiten, en inzicht te vergaren in alles wat het instituut te bieden heeft.

Vooral de toegankelijkheid, dankbaarheid en gezelligheid van mijn collega’s maken dat ik kan terugkijken op een erg geslaagde stage bij het DIA!"

 

Christopher Blömer (voorjaar 2018):

"Vanaf februari 2018 heb ik in het kader van mijn studie Nederland-Duitsland-Studies drie maanden stage gelopen bij de Onderwijsafdeling van het DIA. Eén van mijn taken was het schrijven van het ‘Frühstücksei’, wat ik iedere week met veel plezier heb gedaan. In de weken voor de Dag van de Duitse taal was ik vooral betrokken bij de organisatie van de dag: nadat ik een bestand had aangemaakt van alle beschikbare artikelen heb ik de Mach-Mit-pakketten voor het primair en voortgezet onderwijs gevuld. Verder heb ik vragen voor de ‘Nationale Mach-Mit-Sprachquiz’ bedacht en op de Dag van de Duitse Taal zelf heb ik de inzendingen van de scholen in de gaten gehouden. Bovendien heb ik de conclusie van het ‘Belevingsonderzoek Duits’ naar het Duits vertaald.

Ik kreeg tijdens de stage een goed overzicht van de taken en doelen van de Onderwijsafdeling en door het inzicht in verschillende projecten heb ik veel kennis kunnen opdoen. Bijvoorbeeld met betrekking tot de organisatie van projecten. Leuk was ook dat ik vaak mee kon gaan naar bijeenkomsten. De sfeer binnen de afdeling en de omgang met de andere medewerkers van het Duitsland Instituut was steeds erg goed. Terugkijkend was het een plezierige en leerzame stageperiode."

 

Robine Pollemans (zomer 2017):

"Binnen mijn master Nederland-Duitsland-Studies aan de Radboud Universiteit is het de bedoeling dat je tussen het eerste en tweede masterjaar een stage van in totaal 360 uur bij een instituut of onderneming binnen de Nederlands-Duitse betrekkingen loopt. Ik heb voor mijn master de lerarenopleiding Duits in Rotterdam gedaan. De onderwijsafdeling van het DIA zou dus een perfecte verbinding tussen mijn vooropleiding en mijn huidige opleiding zijn. 

Tijdens mijn stage heb ik me vooral beziggehouden met het analyseren van de leerling- en docentenenquêtes die voor het Belevingsonderzoek 2017 zijn afgenomen. In totaal heb ik bijna 3.000 antwoorden van leerlingen en docenten bekeke!. De analyse heb ik voornamelijk zelfstandig uitgevoerd. Ik had me geen stage kunnen bedenken die beter bij mijn interesses en capaciteiten had aangesloten. Daarnaast zijn de collega’s bij het DIA erg vriendelijk, open, dankbaar en geïnteresseerd.

Johanna Klare (voorjaar 2017):

"Tussen 1 februari en 30 april 2017 heb ik stage gelopen bij de Onderwijsafdeling. De eerste weken heb ik geholpen bij de organisatie van de Dag van de Duitse taal: Ik heb contact opgenomen met docenten, lesmateriaal ontwikkeld en de zogenoemde Mach-Mit-pakketten gevuld en naar de verschillende scholen gestuurd. Verder heb ik diverse teksten van het Nederlands naar het Duits vertaald, vooral lesmateriaal voor de website van het Duitsland Instituut.

Ik mocht de opdrachten zelfstandig bewerken en toch was er altijd iemand aan wie ik vragen kon stellen. Ook was het fijn dat ik de overige afdelingen van het Duitsland Instituut kon leren kennen, daardoor heb ik een goed overzicht van alle taken van het Instituut gekregen. Ik heb niet alleen veel over de lessen Duits in Nederland geleerd, maar door de organisatie van projecten heb ik ook op dit gebied nieuwe kennis kunnen vergaren. Door de verschillende opdrachten was mijn stage op ieder moment interessant en de sfeer bij het DIA was altijd heel gezellig!"

  


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger