Nationaal kenniscentrum over Duitsland viert lustrum

Nationaal kenniscentrum over Duitsland viert lustrum
© DIA

AMSTERDAM, 3 oktober 2016 – Het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA) viert zijn 20-jarige bestaan. Tijdens de viering op 6 oktober in Amsterdam spreekt minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Jet Bussemaker, over het vak Duits in het Nederlandse onderwijs. Peter Altmaier, minister van Angela Merkels’ kanselarij, schetst live vanuit Berlijn zijn perspectief van Duitslands rol in Europa.

Ooit opgericht om de kennis over de grote, ‘onbekende’ buur in Nederland te vergroten, is het DIA met directeur Ton Nijhuis aan het roer uitgegroeid tot hét nationale kennisinstituut over Duitsland. Het is het enige instituut in Nederland dat zich vanuit wetenschappelijke, maatschappelijke en onderwijskundige benadering bezighoudt met één land: Duitsland. Dit jaar bestaat het instituut 20 jaar. In die tijd is het beeld over Duitsland in Nederland sterk gekanteld. Duitsland is weer het power house van Europa. Ook voor Nederland is dit land een grote inspiratiebron. Maar paradoxaal genoeg vindt aan de universiteiten een marginalisering van de kennisoverdracht van Duitsland en de Duitse taal plaats. Dit kan Nederland zich niet veroorloven. Het DIA werkt er hard aan om dit tegen te gaan.

Sinds 20 jaar is het DIA aanspreekpunt voor journalisten, beleidsmakers, wetenschappers, leraren, studenten en voor iedereen die interesse in Duitsland heeft. Elke dag informeert het DIA via Duitslandweb, hét kennisplatform, over Duitsland in Nederland, en zorgt met de Duitslanddesk ervoor dat jaarlijks rond 100 studenten de kans krijgen om met een DIAstipendium ervaringen in Duitsland op te doen. Met de campagne machmit! zet het DIA zich met partners actief in voor het behoud van het vak Duits in het voortgezet onderwijs en de wetenschappelijke afdeling geeft les aan de universiteit. Het instituut heeft de afgelopen jaren veel prominente sprekers over de vloer gehad. Politici zoals Joschka Fischer en Joachim Gauck, econoom Jens Weidmann en schrijvers Bernard Schlink en Günter Grass, zangeres Nina Hagen en actrice Hanna Schygulla waren op uitnodiging van het DIA in Nederland.

Het werk van het Duitsland Instituut wordt mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van het Nederlandse ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de Deutsche Akademische Austauschdienst en de Universiteit van Amsterdam.

De bijeenkomst op 6 oktober is toegankelijk op uitnodiging. Journalisten kunnen zich voor de bijeenkomst aanmelden bij Annabelle Arntz, (a.f.arntz@uva.nl, 020-5253684) Het DIA viert zijn jubileum bij Felix Meritis, Keizersgracht 324. Inloop vanaf 15.15 uur, programma van 15.45-17.00 uur met aansluitende borrel.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger