Film:

Jutta Hoffmann (1941)
Kritische sterren, DDR 1949-1990

Jutta Hoffmann was één van de populairste actrices van het Oost-Duitse filmstudio DEFA. Toch moest zij in 1982 uitwijken naar de BRD.

Jutta Hoffmann (1941)
© dpa
Jutta Hoffmann (midden) in de tv-serie 'Motzki' uit 1992.

Hoffmann wordt in 1941 in Halle an der Saale (nu Saksen-Anhalt) geboren. Het grote publiek kent haar van film en televisie. Ze speelt meestal sterke Oost-Duitse vrouwen die worstelen met hun dubbelrol als werkende vrouw en moeder. Voor haar rol als eenzame carrièrevrouw in Egon Günthers ‘Der Dritte’ (1972) krijgt ze op het internationale filmfestival van Venetië de prijs voor de beste actrice.

Hoffmann verschijnt ook regelmatig op tv. In 1978 speelt ze met Armin Mueller-Stahl in de tv-film ‘Geschlossene Gesellschaft’ van Frank Beyer, over een stel dat in een huwelijkscrisis verkeert. Omdat de film niet in de smaak valt bij de Oost-Duitse communisitsche partij wordt hij slechts eén keer 's avonds laat uitgezonden. In 1980 speelt ze de rol van Hedda Gabler in de gelijknamige tv-film.

Hoffmann heeft evenals Mueller-Stahl moeite om aan werk te komen, omdat ze in 1976 de petitie tegen de uitzetting van zanger en acteur Wolf Biermann uit de DDR heeft ondertekend. Ze beleeft in 1977 nog een laatste succes met ‘Das Versteck’ van Frank Beyer, over een man die probeert zijn ex-vrouw terug te winnen. De film wordt echter verboden als de mannelijke hoofdrolspeler Manfred Krug de DDR verlaat. In 1982 wijkt ook Hoffmann uit naar West-Duitsland.

In de BRD speelt ze toneel, onder meer bij het Deutsche Schauspielhaus in Hamburg. Ook heeft ze rollen in verschillden tv-series, zoals 'Polizeiruf 110'.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger