Film:

Solo Sunny (1980)
Films, DDR 1949-1990

‘Solo Sunny’ gaat over het schlagerzangeresje Sunny en is de laatste film van de Oost-Duitse regisseur Konrad Wolf. Hij werd zowel in de DDR als in de BRD hoog geprezen en won verschillende prijzen.

Solo Sunny (1980)
© DEFA-Stiftung/Dieter Lück
'Solo Sunny' gaat over schlagerzangeresje Sunny. Zie ook: DEFA-Stiftung.

De voormalige arbeidster Sunny is schlagerzangeres in een band. Ze toert vanuit haar woonplaats in het Berlijnse Prenzlauerberg door de Oost-Duitse provincie en overwint menige tegenslag.

Sunny wil erkenning voor haar zangkunsten, maar het zit haar niet mee. Ze wordt bedrogen door Ralph en lastig gevallen door Norbert. Alleen bij voormalig collega en vriendin Christine vindt ze steun. Na een ruzie met bandleider Benno vliegt Sunny uit de band. Ze doet een zelfmoordpoging, maar wordt liefdevol opgevangen door Christine. Sunny krijgt langzaam weer nieuwe moed. Ze pakt haar werk als arbeidster weer op en begint een nieuwe band.

In de film is geen idealisme over de DDR te bespeuren. De toeschouwers zien bekrompen Oost-Duitse provincieplaatsen. Sunny gaat haar eigen weg en sterft niet voor een hoger doel of om een man tot inkeer te brengen, zoals Paula in ‘Die Legende von Paul und Paula’ (1973).

Konrad Wolf was waarschijnlijk de enige regisseur die zo’n film kon maken in de DDR. Hij groeide op in de Sovjet-Unie, diende als soldaat in het Russische Leger en zijn broer Markus Wolf was hoofd buitenlandse spionage van de beruchte Oost-Duitse geheime dienst de Stasi.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger