Film:

Film ohne Titel (1947)
Drie films over naoorlogs Duitsland, 1945-1949

De jonge hoogblonde Hildegard Knef beleefde met het geestige drama ‘Film ohne Titel’ definitief haar doorbraak als het nieuwe Duitse filmidool.

Film ohne Titel (1947)
© Peter Brüchmann c/o Multiple Box
Actrice Hildegard Knef tussen handtekeningenjagende fans.

‘Film ohne Titel’ is een film over film. Willy Fritsch – een bekende acteur uit de tijd van de Weimar Republiek - speelt de rol van ‘de acteur’ die samen met ‘de regisseur’ en ‘de schrijver’ in een boerendorp nadenkt over het onderwerp voor een nieuwe film. Ze komen er niet uit, totdat Martin en Christine (Hildegard Knef) zich bij het drietal voegen en het ongewone verhaal van hun liefde vertellen.

De rijke kunsthandelaar Martin is verliefd op het dienstmeisje Christine. Vanwege het standsverschil heeft hun relatie weinig toekomst. Na de oorlog treffen ze elkaar weer en nu zijn de rollen omgedraaid. Martin is berooid teruggekeerd van het front. Christine is een welgestelde boerendochter. De filmmakers vragen zich af: zit er in dit verhaal een goede film? Is het wel spectaculair genoeg? Of toch te alledaags? En welke verhalen dienen eigenlijk te worden verteld?

‘Film ohne Titel’ is met weinig middelen gemaakt door nieuwkomer Rudolf Jugert. Hij geldt niet als een filmisch hoogstandje, maar oogstte door zijn humor en thematiek toch veel lof. Er zijn in West-Duitsland vlak na de oorlog maar weinig films over het Derde Rijk en de gevolgen daarvan gemaakt.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger