Dilan Yurdakul
#lievelingsboek: Die Verwandlung

Actrice Dilan Yurdakul raadt jullie Die Verwandlung aan, van Franz Kafka.

‘Die Verwandlung’ in het Nederlands ‘De Gedaanteverwisseling’ van Franz Kafka hoort tot de klassiekers in de wereldliteratuur. De beginzin is wereldberoemd: “Als Gregor Samsa eines Morgens aus unruhigen Träumen erwachte, fand er sich in seinem Bett zu einem ungeheueren Ungeziefer verwandelt."

Gregor Samsa wordt op een ochtend wakker als grote kever.  Zijn ouders sluiten hem op in z’n kamer, zijn zus schuift af en toe wat  eten naar binnen. Samsa was kostwinner van het gezin, en nu hij niet meer kan werken, wordt hij een last en een schande voor de familie. De kever kwijnt weg en sterft uiteindelijk. De familie is opgelucht als hij dood is.

De vertelling staat in z’n geheel online bij het Project Gutenberg-DE.

Franz Kafka (1883-1924) is een Duitstalige joodse schrijver die een groot deel van zijn leven in Praag woonde. Kafka heeft een bijzondere, terughoudende stijl. Veel uitleg krijgt de lezer niet in zijn boeken.

De novelle Die Verwandlung verscheen in 1915. Samen met Der Prozess is het zijn bekendste werk. Der Prozess heeft hij, net als zijn andere romans, nooit helemaal afgekregen. Hij had moeite de verhaallijnen tot het einde toe kloppend te maken en heeft veel literaire projecten afgebroken. Kafka wilde dat al het niet gepubliceerde werk zou worden vernietigd, maar dat is gelukkig niet gebeurd. De auteur Max Brod, een goede vriend van Kafka, heeft de roman Der Prozess in 1925 postuum gepubliceerd. Kafka kampte met een slechte gezondheid en verbleef met regelmaat in sanatoria. Hij stierf in 1924 aan tuberculose. Pas na zijn vroegtijdige dood werd hij beroemd.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger