DIA-Wahlwagen

Op 24 september 2017 gaat Duitsland naar de stembus. Van 11 tot en met 22 september 2017 rijdt de DIA-Wahlwagen door het land om leerlingen uit het voorgezet onderwijs op de hoogte te brengen van de Bondsdagverkiezingen in Duitsland. Medewerkers van het Duitsland Institut verzorgen gastlessen op scholen in de Duitse taal. De DIA-Wahlwagen rijdt van Assen naar Den Haag en van Tilburg naar Almere.

In de les Duits of maatschappijleer krijgen de leerlingen een presentatie over het Duitse partijenlandschap in vergelijking met de Nederlandse politieke partijen. Welke politieke partijen zijn er in Duitsland? Hoe kun je die vergelijken met onze Nederlandse partijen? Welke thema’s bepalen de Bundestagswahl op 24 september? En welk partijprogramma spreekt de leerling het meest aan?  

De scholieren ontwerpen vervolgens verkiezingsposters. Aan het einde van elke les mogen ze zelf stemmen bij een klassikale verkiezing in de Wahlwagen, een retro VW-busje. De uitslagen worden achteraf via Facebook (DIA Onderwijs) bekend gemaakt.

De les wordt gegeven door een onderwijskundige die Duits als moedertaal heeft of in Duitsland heeft gewoond. Dat brengt het buurland nog dichterbij.

“Met dit project willen wij niet alleen de kennis over het hedendaagse Duitsland vergroten, maar ook het politieke bewustzijn van de leerling stimuleren”, aldus Trixie Hölsgens van de DIA-Onderwijsafdeling. 

 

DIA-Wahlwagen

Vintage Road Trips B.V.

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger