Cursus | 30 jaar na de val van De Muur

Veranstaltung Dritter

Datum: Dienstag 2 Juli 2019 um 10:00 Uhr
Ort: HOVO, Burgemeester Oudlaan 50, Rotterdam
Information: Voertaal: Nederlands
Zugang: Prijs: € 95.00 - (incl. BTW en lunch)

Welke rol neemt Duitsland in? Hoe om te gaan met de rechts-populistische partij AfD? Welke rol moet Duitsland innemen in de EU? Dit zijn onder andere vragen die in de cursus besproken zullen worden.

Wie naar de recente geschiedenis van de Bondsrepubliek kijkt valt op dat er enerzijds enorm veel is veranderd – het einde van de DDR, een nieuwe hoofdstad, opgeknapte steden, snelle treinverbindingen, een sterk veranderende herinneringscultuur. Maar anderzijds vallen ook de continuïteiten op in de buitenlandse politiek, de sterke positie van de volkspartijen en het vertrouwen in instituties. Sinds de kredietcrisis staan echter veel vanzelfsprekendheden op losse schroeven.

Dit roept veel vragen op. Hoe om te gaan met de rechts-populistische partij AfD? Welke rol moet Duitsland innemen in de EU? Moet Duitsland als belangrijkste economische macht in de EU ook een leidende rol in de wereldpolitiek op zich nemen? Kan dat überhaupt gezien het pijnlijke verleden, waar buurlanden als Polen graag op wijzen?    

De relatief grote aanhang van de AfD in Oost-Duitsland heeft een hernieuwde interesse in de beginjaren van de Duitse eenheid gewekt. Tijdens de colleges staan we stil bij de oorzaken van de val van de muur en de gevolgen van de snelle eenwording. De veranderingen in het politieke landschap onder Helmut Kohl (tot 1998), Gerhard Schröder (1998-2005) en Angela Merkel (2005-nu) zullen in de cursus besproke worden.

De docent

Dr. Hanco Jürgens is wetenschappelijk medewerker van het Duitsland Instituut Amsterdam. Hij publiceerde over de moderne geschiedenis van Duitsland en Europa, onder meer De vleugels van de adelaar, Duitse kwesties in Europees perspectief (2017). Als Duitslandexpert is hij regelmatig te gast op radio en televisie.

Contact

Heeft u vragen over dit programma? Neem contact op met Hovo-Rotterdam

E-mail: hovo@erasmusacademie.nl
Telefoon: 010-408 2465

Voor meer informatie zie de website van Hovo-Rotterdam.


top
Auf dieser Website werden Cookies verwendet. Sind Sie damit einverstanden?
Akzeptieren Verweigern