Bilaterale conferentie: vrijheid en democratie leren

Bilaterale conferentie: vrijheid en democratie leren
Klaslokaal op de Elisabeth-Selbert-Gesamtschule Bonn

Onder het motto ‘Voor Vrijheid - Für Freiheit’ hebben Duitsers en Nederlanders op initiatief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei 70 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog in verschillende projecten samengewerkt. Ter afsluiting van deze samenwerking vindt op 17 en 18 februari 2016 de conferentie ‘Vrijheid en democratie leren: burgerschapsvorming en politische Bildung in Nederland en Duitsland’ plaats in Düsseldorf.

De tradities rondom burgerschap en herdenken in Nederland en Duitsland verschillen sterk van elkaar. Waar in Nederland de herdenking van oorlog en het verdriet om de doden worden verbonden met een landelijke viering van vrijheid, maakten vrijheid en democratie in Duitsland na de Tweede Wereldoorlog deel uit van de opgelegde reeducation door de geallieerden.

Tegelijkertijd worden beide landen op dit moment geconfronteerd met zeer vergelijkbare maatschappelijke ontwikkelingen en uitdagingen. Globalisering en economische crisis, nieuwe oorlogen en terreur, migratie en de complexiteit van de moderne maatschappij dwingen ons ertoe opnieuw na te denken over begrippen als vrijheid en democratie. Op de conferentie staan de volgende vragen centraal: 

  • Wat is de relatie tussen burgerschap en herdenken?
  • Welke rol speelt kennis van de geschiedenis en bewustwording van vrijheid in het burgerschapsonderwijs?
  • Wat is democratische vrijheid en hoe definiëren we het begrip ‘burgerschapsvorming’?
  • Wat zijn best practices van succesvolle programma's (en materialen) voor burgerschapsvorming in Duitsland en Nederland?
  • Wat is de meerwaarde van een internationale samenwerking op het gebied van burgerschapseducatie?

Datum: 17 en 18 februari 2016
Locatie: Villa Horizon te Düsseldorf
Doelgroep: Professionals op het gebied van burgerschap en herdenken uit Nederland en Nordrijn-Westfalen

Logo's organisatie

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger