Bas de Rue

‘Ga toch terug naar je eigen land, rukker’

Achtergrond - 20 maart 2008 - Auteur: Bas de Rue
(20 maart 2007) Nederlanders hebben hun mond vol over de moeizame integratie van Turken en Marokkanen. Maar hoe integreren ze zelf eigenlijk? Slechts mondjesmaat, blijkt in ‘de Hollandse wijk’ in het Duitse grensdorpje Kranenburg.
Lees meer

Alleen voor Bolletje beschuit terug naar Nederland

Achtergrond - 6 maart 2008 - Auteur: Bas de Rue
(6 maart 2008) Uit liefde voor Duitsland zijn ze niet gekomen, toch willen de Nederlandse bewoners van Landhauspark Klostersee voor geen geld terug naar hun geboorteland. Wonen net over de Duitse grens betekent voor hen een permanente vakantie.
Lees meer

'Ze bouwen huizen met een hek eromheen'

Achtergrond - 29 februari 2008 - Auteur: Bas de Rue
(29 februari 2008) Günter Steins is burgemeester van Kranenburg, van alle grensdorpen de gemeente met het grootste aandeel Nederlanders: bijna 20 procent. Steins zit tussen twee vuren in, voor zijn dorp zijn de Nederlanders zowel een zegen als een vloek.
Lees meer

Het Bendlerblock

Achtergrond - 3 december 2007 - Auteur: Bas de Rue
Het Bendlerblock is onlosmakelijk verbonden met de naam Claus Graf Schenk von Stauffenberg. In het militaire complex beraamden hij en aan aantal hoge legerofficieren de bomaanslag op Hitler van 20 juli 1944. Nu wordt er het Duitse verzet tegen Hitler herdacht.
Lees meer

Rosa Luxemburg in de Tiergarten

Achtergrond - 25 september 2007 - Auteur: Bas de Rue
Rosa Luxemburg is een van de meest herdachte personen in Berlijn. Pleinen en straten zijn naar haar vernoemd. In de Tiergarten staat een klein, maar indringend momument op de plek waar soldaten haar lijk in 1919 in het water gooiden.
Lees meer

Hans Stimmann

Achtergrond - 10 september 2007 - Auteur: Bas de Rue
Niemand had een grotere invloed op de stadsplanning van Berlijn na de val van de Muur dan Hans Stimmann. Zijn strakke regels maakten hem onder architecten tot meest verafschuwde ambtenaar van de Duitse hoofdstad.
Lees meer

Het Stadtschloss

Achtergrond - 30 augustus 2007 - Auteur: Bas de Rue
Weinig verdwenen gebouwen in Berlijn roepen zoveel emoties op als het oude kasteel van de Duitse koningen en keizers, het Berliner Schloss. Het paleis in het hart van Berlijn wordt weer opgebouwd, maar voor veel Oost-Berlijners tegen een te hoge prijs.Let op: dit artikel is uit 2007. Zie ook een column van Merlijn Schoonenboom over het stadsslot uit 2019 en het artikel: Stadtschloss in Berlijn viert 'Richtfest' uit 2015
Lees meer

Het Haus der Wannsee-Konferenz

Achtergrond - 23 augustus 2007 - Auteur: Bas de Rue
Een van de meest sinistere oorden van Berlijn ligt op een plek die nauwelijks idyllischer kan zijn. De beruchte villa Am Großen Wannsee, waar hoge nazi’s onder leiding van de SS in 1942 het plan voor de uitroeiing van de joden bespraken.
Lees meer

De Wilhelmstrasse

Achtergrond - 13 augustus 2007 - Auteur: Bas de Rue
De Wilhelmstrasse was tot 1945 het centrum van de Duitse macht. In zijn zware, gewichtige paleizen werkten kanselier Otto von Bismarck, president Paul von Hindenburg en Adolf Hitler. Van dit verleden rest slechts een historisch mijnenveld.
Lees meer

Tien jaar een venster op Duitsland

Achtergrond - 1 november 2006 - Auteur: Bas de Rue
(1 november 2006) Om anti-Duitse sentimenten met kennis te lijf te gaan werd tien jaar geleden het Duitsland Instituut opgericht. Inmiddels zijn de meeste vooroordelen vervaagd, maar is kennis over Duitsland meer nodig dan ooit. Vandaag viert het instituut zijn jubileum.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger