Carina de Jonge

De ideeënmakers

Achtergrond - 22 september 2009 - Auteur: Carina de Jonge De ideeënmakers
Denktanks winnen in Duitsland aan invloed. Tot een ideeënrijkdom in de verkiezingsstrijd heeft dat nog niet geleid: de verkiezingen worden alom gehekeld als inhoudsloos. De ideeënindustrie bereikt de politiek vaak niet, constateert denktankdeskundige Martin Thunert.

Lees meer

De eenheid is overal

Achtergrond - 4 augustus 2009 - Auteur: Carina de Jonge
(31 juli 2009) Duitsland bereidt zich voor op de tweede golf herdenkingen dit jaar. In mei werd het zestigjarig bestaan van de Bondsrepubliek gevierd, in november is het twintig jaar geleden dat de Muur viel. De perspectieven op de gebeurtenissen van 1989 lopen nog steeds sterk uiteen. Maar dat maakt het herdenkingsjaar juist zo interessant.

Lees meer

Bondsdag onderzoekt vergeten kinderleed

Achtergrond - 29 mei 2009 - Auteur: Carina de Jonge
(Geactualiseerd: 3 juni 2009) Tot ver in de twintigste eeuw heerste in veel West-Duitse kindertehuizen een schrikbewind. De kinderen van toen kampen nog steeds met de fysieke en psychische gevolgen. Een grote groep ex-pupillen vecht voor erkenning en komt met een miljardenclaim.  Deze week komt de onderzoekscommissie bijeen.

Lees meer

Een passie voor het verstand

Achtergrond - 22 december 2008 - Auteur: Carina de Jonge
(22 december 2008) Als bondskanselier kreeg hij te maken met recessie, terrorisme en een dreigende nucleaire oorlog. Inmiddels heeft de publicist, elder statesman en “Duitslands bekendste kettingroker” cultstatus. Morgen wordt Helmut Schmidt negentig.

Lees meer

Perfecte merkencultus blijft fascineren

Achtergrond - 3 december 2008 - Auteur: Carina de Jonge
(3 december 2008) Vorig jaar gold het gloednieuwe presentatiecentrum van BMW in München als baanbrekende vernieuwing. Maar is de prestigieuze BMW Welt nog van deze tijd, nu de vraag naar Duitse auto's dramatisch terugloopt? Een reportage.

Lees meer

Stijfkop met charisma

Achtergrond - 15 oktober 2008 - Auteur: Carina de Jonge
(15 oktober 2008) In zijn toekomstige dubbelrol als partijvoorzitter en Beierse minister-president moet Horst Seehofer de van haar voetstuk gevallen CSU overeind helpen. Daarmee komt de huidige minister van Landbouw wellicht voor de grootste uitdaging in zijn politieke carrière te staan – en dat wil wat zeggen.

Lees meer

Vergrijzing en braindrain

Achtergrond - 3 oktober 2008 - Auteur: Carina de Jonge
(München, 3 oktober 2008)  Duitsland viert vandaag Tag der Einheit, maar achttien jaar na de hereniging is de voormalige DDR nog steeds een zorgenkindje. Vooral de uittocht van jonge hoger opgeleiden vormt een tikkende tijdbom voor economie en maatschappij.

Lees meer

Revolutie in Beieren

Achtergrond - 17 september 2008 - Auteur: Carina de Jonge
(17 september 2008) Over elf dagen beginnen in Beieren de wellicht spannendste verkiezingen in de geschiedenis van de deelstaat. Voor het eerst in bijna vijftig jaar ziet de Christlich Soziale Union (CSU) haar absolute meerderheid in gevaar.

Lees meer

310 vragen om Duitser te worden

Achtergrond - 3 september 2008 - Auteur: Carina de Jonge
(3 september 2008) Sinds 1 september moeten immigranten een toets afleggen als zij Duitser willen worden. Hoewel de eisen soepel zijn, is kritiek op de naturalisatietoets niet van de lucht. Voor- en tegenstanders lijken het er echter over eens dat er een toets moet komen.

Lees meer

Indrukwekkend en haast onverdraaglijk

Achtergrond - 21 augustus 2008 - Auteur: Carina de Jonge
(21 augustus 2008) In 1972 verstoorde een bloedige Palestijnse terreuractie de tot dan toe zo vreedzaam verlopen Olympische Spelen in München. Over de feitelijke toedracht lopen de meningen nog steeds uiteen. Kunstenares Sarah Morris verwerkte dit gegeven tot een ongemakkelijke film.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger