Vincent Bijman

Vincent Bijman (1990) is stagiair bij de redactie Duitslandweb van het Duitsland Instituut Amsterdam. Bijman volgt de Onderzoeksmaster Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij zich specialiseert in de geschiedenis van de Europese Integratie en Duitse moderne geschiedenis.

DIA leest: 'Er ist wieder da'

Boeken - 2 maart 2015 - Auteur: Vincent Bijman DIA leest: 'Er ist wieder da'
Wat gebeurt er als Hitler plotseling weer tot leven komt? In ‘Er ist wieder da’ van Timur Vermes duikt de Führer op in het Duitsland van 2011. Vincent Bijman, UvA-student Geschiedenis en stagiair van het Duitsland Instituut, las het boek, waarvan de verfilming dit najaar in de Duitse bioscopen komt. “Vermes brengt je in een onaangename positie. Zonder dat je het wilt, ga je Hitlers gedachtegang volgen.”
Lees meer

‘In Duitsland wordt altijd met de Grondwet gezwaaid’

Achtergrond - 26 februari 2015 - Auteur: Vincent Bijman ‘In Duitsland wordt altijd met de Grondwet gezwaaid’
Moet de rechter wetten kunnen toetsen aan de Grondwet? Over deze vraag buigt de Tweede Kamer zich 5 maart. In Duitsland is toetsing aan de Grondwet een vanzelfsprekendheid.
Lees meer

'Opvallende verschillen in Nederlands en Duits recht'

Achtergrond - 3 februari 2015 - Auteur: Vincent Bijman 'Opvallende verschillen in Nederlands en Duits recht'
Advocaat Axel Hagedorn hield deze maand zijn oratie als bijzonder hoogleraar Nederlands-Duitse rechtsbetrekkingen aan de UvA. “Verschillen tussen het Nederlandse en het Duitse recht kom ik al jarenlang dagelijks tegen”, zegt Hagedorn. Hij onderzoekt de mogelijkheden om van elkaar te leren.
Lees meer

De macht van media: framing in de Wulff-affaire

Achtergrond - 26 januari 2015 - Auteur: Vincent Bijman De macht van media: framing in de Wulff-affaire
Duitse media hebben een belangrijke rol gespeeld in de val van president Wulff in 2012. Hanna Lütke Lanfer onderzocht in haar scriptie ‘A tug-of-war: power, the media and a politician’ de manier waarop Bild en de Süddeutsche Zeitung over hem berichtten in de periode 2003-2012.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger