Dr. Christie Miedema
Postdoctoral Research Fellow

Dr. Christie Miedema
© Christie Miedema
Duitsland Instituut Amsterdam
Oude Hoogstraat 24
1012 CE Amsterdam

Postadres
Kloveniersburgwal 48
1012 CX Amsterdam
c.miedema@uva.nl
+31(0)20 - 5255399

Christie Miedema promoveerde op 21 mei 2015 bij het DIA op het onderwerp "Vrede of Vrijheid? Dilemma's, dialoog en misverstanden tussen Nederlandse en West-Duitse linkse organisaties en de Poolse oppositie in de jaren tachtig.

Christie Miedema is sinds november 2009 promovenda aan het Duitsland Instituut. Ze studeerde geschiedenis aan de Universiteit Utrecht met buitenlandsemesters in Siena en Berlijn. In 2009 studeerde ze af met een scriptie over de wederzijdse beïnvloedding van oppositiebewegingen in Oost-Europese landen onder het communisme. Haar promotieonderzoek richt zich op de misverstanden en meningsverschillen die in de jaren tachtig aan het licht kwamen tussen Westers links en Oost-Europese oppositiebewegingen en de bemiddeling daarin door Poolse ballingen.

Lees hier het artikel in NRC Handelsblad over haar promotie door Marnix Krop.

 

Toeval en opportunisme vormden communisme

Achtergrond - 3 oktober 2017 - Auteur: Christie Miedema Toeval en opportunisme vormden communisme
100 jaar na de Russische Revolutie debatteerden Duitse en Nederlandse wetenschappers in Amsterdam over het marxisme. Naast historici die zelf ooit communistisch ‘gelovige’ waren, kwamen jonge historici aan het woord die zonder ideologische ballast naar het verleden kijken.
Lees meer

'DDR-oppositie verdient meer aandacht'

Achtergrond - 29 april 2014 - Auteur: Christie Miedema 'DDR-oppositie verdient meer aandacht'
Wie aan de val van de Muur denkt, ziet Berlijn voor zich: radeloze grenswachten en juichende menigten die met hamers de gehate scheiding tussen Oost en West te lijf gaan. Maar de gebeurtenissen in Berlijn vormden de climax van oppositie die al veel eerder ook elders in de DDR begon. Historicus Christie Miedema sprak in Jena en Leipzig met betrokkenen en concludeert dat de rol van de Oost-Duitse oppositie meer aandacht verdient. 
Lees meer

15 juli 1963: Een nieuwe omgang met het Oostblok

Achtergrond - 15 juli 2013 - Auteur: Christie Miedema 15 juli 1963: Een nieuwe omgang met het Oostblok
Het is 1963. Tussen Oost en West Europa hangt nog loodzwaar het IJzeren Gordijn. Twee jaar na de bouw van de Berlijnse Muur zijn alle illusies dat de Russen hun greep op Polen, Tsjechoslowakije, Hongarije of Oost-Duitsland zullen verliezen vervlogen. Op 15 juli, vandaag precies vijftig jaar geleden, stelt politicus Egon Bahr, de rechterhand van de latere kanselier Willy Brandt, een radicaal andere Ostpolitik voor.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger