Kort nieuws Energie

Regering ruziet over nieuwe verwarmingswet

Kort nieuws - 24 mei 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb
De invoering van een nieuwe wet voor duurzame verwarmingen in Duitsland loopt vertraging op. De wet bepaalt dat nieuwe verwarmingen vanaf 2024 niet meer helemaal op gas of olie mogen draaien, maar tenminste gedeeltelijk gebruik moeten maken van duurzame energie.

Lees meer

Meerderheid Duitsers tegen sluiting kerncentrales

Kort nieuws - 14 april 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Een meerderheid van de mensen in Duitsland, 59 procent, is volgens een peiling tegen de sluiting van de kerncentrales. Zaterdag 15 april gaan de laatste drie Duitse centrales van het net. 34 procent vindt dat een goede zaak.

Lees meer

Aandeel kolen in Duitse stroomopwekking gestegen

Kort nieuws - 9 maart 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Duitsland is voor de opwekking van electriciteit door de energiecrisis afhankelijker geworden van kolen: 33,3 procent van de in Duitsland opgewekte stroom kwam in 2022 uit kolencentrales. Dat is 8,4 procent meer dan in 2021.

Lees meer

'Tennet remt Duitse energietransitie'

Kort nieuws - 1 maart 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Het Nederlandse staatsbedrijf Tennet heeft in 2010 een deel van het Duitse elektriciteitsnetwerk gekocht en er vervolgens veel te weinig in geïnvesteerd. Nu wil de Duitse staat het terugkopen om de benodigde investeringen te kunnen doen. Dat blijkt uit onderzoek van platform voor onderzoeksjournalistiek Investico samen met de Noord-Duitse omroep NDR, de Groene Amsterdammer en dagblad Trouw. 

Lees meer

Berlijners krijgen subsidie voor balkon-zonnepanelen

Kort nieuws - 10 februari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Berlijners kunnen vanaf vandaag een subsidie aanvragen voor de aanleg van zonnepanelen op het balkon. Zo kunnen ook inwoners met weinig ruimte hun eigen zonnestroom opwekken. De senaat van de Duitse hoofdstad hoopt hiermee het aandeel zonne-energie in de energiemix te verhogen tot 25 procent.

Lees meer

'Milieu-organisatie sleept Duits kabinet voor de rechter'

Kort nieuws - 24 januari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb
De Duitse milieu-organisatie BUND is naar de rechter gestapt omdat ze wil dat de bondsregering zich verantwoordt voor haar klimaatbeleid. Dat melden Duitse media. Met het huidige beleid haalt Duitsland zijn klimaatdoelen niet, aldus de BUND.

Lees meer

'Bruinkooldorp' Lützerath volledig ontruimd

Kort nieuws - 17 januari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Vijf dagen na het begin van de ontruiming van Lützerath zijn alle bezetters uit het 'bruinkooldorp' vertrokken. De laatste twee activisten verlieten maandag vrijwillig de ondergrondse tunnel waarin zij zich dagenlang hadden verschanst. De ontruiming van het gehucht in Noordrijn-Westfalen is daarmee volledig afgesloten.

Lees meer

Klimaatactivisten bezetten kantoren RWE en Groenen

Kort nieuws - 13 januari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Klimaatactivisten die proberen de afgraving van het dorpje Lützerath bij bruinkoolmijn Garzweiler II te voorkomen, hebben vrijdagochtend het hoofdkantoor van energiebedrijf RWE in Essen bezet. Donderdag hadden activisten ook het kantoor van De Groenen in Düsseldorf bezet. Dat werd in de nacht van donderdag op vrijdag door de politie ontruimd. De activisten lieten zich zonder verzet wegdragen door de politie.

Lees meer

Politie begonnen met ontruiming bezet Lützerath

Kort nieuws - 11 januari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb
De Duitse politie is woensdagochtend met de ontruiming van het bezette 'bruinkooldorp' Lützerath begonnnen. Duitse media melden dat al meerdere gewelddadige confrontaties tussen activisten en politiemensen hebben plaatsgevonden.

Lees meer

Gewelddadige confrontatie in dorpje Lützerath

Kort nieuws - 9 januari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Ruim 2000 mensen hebben zondag in het dorpje Lützerath in Noordrijn-Westfalen geprotesteerd tegen de ruiming van het gehucht, omwille van de bruinkoolwinning. Na afloop van een solidariteitsconcert kwam het tot een gewelddadige confrontatie tussen activisten en de politie.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger