Agenda
Een overzicht van activiteiten in Nederland die een link hebben met Duitsland. U vindt hierin niet alleen de activiteiten van het DIA maar ook van andere organisaties. Deze weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs het perspectief van het DIA.
Agenda in maart:
Tentoonstelling | Gunta Stölzl: 100 jaar Bauhausstoffen

Wall House #2 wijdt een tentoonstelling aan Gunta Stölzl (1897-1983), die vooral bekend werd als hoofd van de textielafdeling van het Bauhaus. In 2019 is het 100 jaar geleden dat het Bauhaus, de Duitse design- en architectuurschool, door de Berlijnse architect Walter Gropius in Weimar werd opgericht.
Lees meer
Theater | Weiblicher Akt 10: Liebe Jelinek, of is liefde een naar sprookje? (Utrecht)

Hoe komen we aan onze beelden en verwachtingen over de liefde? De dames van Maatschappij Discordia onderzoeken in de serie Weiblicher Akt de liefde vanuit het vrouwelijk perspectief. Telkens bekijken ze dit onderwerp door de ogen van een vrouw uit de wereldliteratuur. Deze keer door de ogen van de Oostenrijkse winnar van de Nobelprijs voor Literatuur, Elfriede Jelinek, die bekend staat om haar provocerende en progressieve stijl.
Lees meer
Lezing | Weimar - symbool van de Duitse 'Geist': Silbernes Zeitalter en Moderne (o.a. Bauhaus)

Literatuurwetenschapper Michiel Hagdorn is op 3 maart te gast in het Goethe-Institut Amsterdam. Hij zal daar spreken over de Aufbruchsstimmung in Weimar in de jaren 1920 en hoe een van de meest invloedrijke kunststromingen van het 20e eeuw was geboren: De Bauhaus.
Lees meer
Dans | COME TOGETHER #5

COME TOGETHER is een dans- en performance ‘gathering’. Tijdens deze vijfde editie tonen meer dan veertig kunstenaars hun werk in de zalen en tussenruimtes van Frascati. Dans-, mime- en performancemakers van verschillende generaties en achtergronden komen samen om inzichten te delen, gedachten te ontwikkelen en hun laatste experimenten aan elkaar en het publiek te presenteren. Artistiek leider van deze editie is o.a. de Duitse choreografe Nicole Beutler.
Lees meer
Boekpresentatie & Debat | Walter Benjamin - Kritische portretten

Walter Benjamin geldt als een van de grootste Duitse literatuurcritici. Een wens die hij al in 1930 aan zijn vriend Gershom Scholem uitte toen hij bezig was met de voorbereiding van een aantal essays over meer en minder bekende auteurs. De meeste zijn nooit verschenen. 90 jaar later hebben Thijs Lijster en Jan Sietsma twaalf van deze essays in een boek gebundeld. Deze bundel laat de unieke literatuurkennis van Benjamin zien. Het literatuurpodium Perdu laat Lijster en Sietsma in gesprek gaan met Nynke v. Verschuer (NRC Handelsblad), Fiep v. Bodegom (o.m. De Gids en De Groene Amsterdammer) en Roelof ten Napel (Klecks.nl).
Lees meer
Opera | Merkel

"Wir schaffen das." Angela Merkel, bondskanselier van Duitsland en stilzwijgend de leider van Europa, stopt. Het is het einde van een tijdperk. Nineties Productions kruipt in de huid van de underdog uit de DDR die uitgroeide tot de machtigste vrouw ter wereld. Dit voorjaar brengt Nineties in coproductie met Orkater een muzikaal portret van deze ogenschijnlijk egoloze vrouw en het gespleten Europa dat zij achterlaat.
Lees meer
Tentoonstelling | Bruno Taut: De fantasie voorbij

Het Amsterdamse School Museum Het Schip presenteert Bruno Taut: De fantasie voorbij. In de tentoonstelling en een uitgebreid themaprogramma maakt de bezoeker kennis met de wondere, kleurrijke wereld van de creatieve en invloedrijke architect, stedenbouwkundige en totaalkunstenaar die woonde en werkte in Duitsland, Japan en Turkije en een bijzondere band had met Nederland.
Lees meer
Lezing | Margreet den Buurman: De eeuwige Tristan, vrouwen rond Thomas Mann

Het thema van de boekenweek 2020 is 'Rebellen en dwarsdenkers'. In dit kader spreekt Margreet den Buurman in Leiden over de beroemde auteur Thomas Mann, die wordt beschouwd als een van de grootste Duitse schrijvers uit de twintigste eeuw. Daarbij gaat zij met name in op de vrouwen met wie Thomas Mann een innige band had en die mede van invloed waren op zijn schrijverschap.
Lees meer
Tentoonstelling | Charlotte Salomon in close-up

Leven? Of theater? is het indrukwekkende werk van de Duits-Joodse kunstenaar Charlotte Salomon, die in honderden gouaches haar levensverhaal vertelt. Over haar kunststudie in Berlijn, over de vlucht voor het nationaalsocialisme naar Zuid-Frankrijk & haar deportatie naar Auschwitz. Via associatieve combinaties van filmbeelden uit die tijd, en een selectie van gouaches uit het kunstwerk, worden bezoekers uitgenodigd mee te kijken naar de invloed die film uit het vooroorlogse Berlijn heeft gehad op Salomons unieke kunstwerk.
Lees meer
Lezing | Nora Gomringer "Spoken Word Poetry"

Een van de befaamste Duitse dichteressen van deze tijd komt naar Nederland. Al meer dan 20 jaar zingt, reciteert en vertaalt Nora Gomringer en brengt zij mensen in contact met gedichten. Zij laat zien wie haar voorbeelden zijn, vertelt over gewaardeerde collega’s en legt de wereld van verbindingen bloot tussen thema’s en media. In drie dagen treedt Nora Gomringer op zes verschillende locaties in Nederland op.
Lees meer