Agenda
Een overzicht van activiteiten in Nederland die een link hebben met Duitsland. U vindt hierin niet alleen de activiteiten van het DIA maar ook van andere organisaties. Deze weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs het perspectief van het DIA.
Agenda in maart:
Lezing: Berlijn in Bibliotheek Oss

Marc Dubach vertelt in de Bibliotheek Oss over Berlijn, een stad waar hij regelmatig komt. In de lezing komen niet de bekende bezienswaardigheden als de Rijksdag, de Brandenburger Tor en Checkpoint Charlie aan bod, maar juist de onontdekte pareltjes van de Duitse hoofdstad. Dubach gaat liever op zoek naar plekken als de Hufeisensiedlung of Bahnbetriebswerk Pankow-Heinersdorf.
Lees meer
Lezing: Frits Boterman over Duitse cultuur

Historicus Frits Boterman was jarenlang als hoogleraar Moderne Duitse Geschiedenis verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. In februari 2013 nam hij afscheid, maar zat daarna zeker niet stil. ‘Cultuur als macht’ (2013) werd zijn levenswerk: een vuistdik standaardwerk over de Duitse cultuur dat even inzichtelijk als compleet is. Boterman verzorgt een lezing in boekhandel Scheltema.
Lees meer
Lezing: Govert Jan Bach over Duitse muziek

Govert Jan Bach geldt als één van de grootste Bachkenners van de Lage Landen. Als psycholoog deed hij onderzoek naar de louterende werking van de Matthäus Passion en als muziekhistoricus duidde hij het wereldberoemde stuk in een zeer succesvol luisterboek. Bach geeft in Boekhandel Scheltema een college over Duitse muziek.
Lees meer
Concert: Joco

Het Hamburgse duo Joco bestaat uit de twee zusjes Josepha (zang, drums) en Cosima (zang, piano, gitaar) en maakt theatrale liedjes, waarin beide zusjes de ruimte krijgen om hun talenten te etaleren. De doeltreffende ritmes en het relatief uitgeklede instrumentarium zorgen ervoor dat de prachtige, meerstemmige zang centraal staat. Joco treedt op in Paradiso Amsterdam.
Lees meer
Boekenweektalkshow & Brunch: Was ich noch zu sagen hätte…

Athenaeum Haarlem organiseert de Boekenweektalkshow & -brunch Was ich noch zu sagen hätte. Roos van Rijswijk vertelt over haar roman Onheilig en auteur Karen Köhler vertelt samen met vertaler Gerrit Bussink over de verhalenbundel Vuurpijlen vangen (Duitstalig).
Lees meer
Programma: Was die DDR noch zu sagen hat!

Tijdens deze bijeenkomst behandelen verschillende sprekers uiteenlopende vraagstukken over de DDR. In welke mate heeft de Duitse hereniging de Duitse en Europese werkelijkheid beïnvloed? Welke lessen kunnen wij van de DDR-samenleving trekken? Welke producten en cultuuruitingen hebben de DDR overleefd? Wat is de nasleep van het DDR-regime in de hedendaagse Duitse samenleving?
Lees meer
Lezing: Els Snick over haar boek 'Duitsland op het spoor' (Terneuzen)

Els Snick zegt voortaan gewoon: ik hou van Duitsland, ik vind Duits erg mooi, heb veel Duitse vrienden, reis graag door Duitsland en ken prachtige Duitse boeken. Maar het land is lijkt onbekend. Behalve Berlijn, dát is een leuke stad, dat hoort niet bij Duitsland, lijkt iedereen te denken. In de bibliotheek van Terneuzen vertelt ze over haar boek Duitsland op het spoor.
Lees meer
Gesprek: theater tussen economie en kunst

De onderlinge verhouding van economie en kunst is het onderwerp van een nieuwe samenwerking tussen de Universiteit van Amsterdam, opleiding Duitse taal en cultuur, en de Ambassade van de Bondsrepubliek Duitsland. Het eerste evenement van deze reeks is gewijd aan het toneel.
Lees meer
Gesprek: theater tussen economie en kunst

De onderlinge verhouding van economie en kunst is het onderwerp van een nieuwe samenwerking tussen de Universiteit van Amsterdam, opleiding Duitse taal en cultuur, en het Goethe-Institut Amsterdam. Het eerste evenement van deze reeks is gewijd aan het toneel.
Lees meer
Film: Die Überlebenden

Het Goethe-Institut Rotterdam vertoont de film Die Überlebenden. De film vertelt over een klassenreünie, examenjaar 1979. Er ontbreken drie medeleerlingen, die zich in de afgelopen jaren van het leven hebben beroofd.
Lees meer