Agenda
Een overzicht van activiteiten in Nederland die een link hebben met Duitsland. U vindt hierin niet alleen de activiteiten van het DIA maar ook van andere organisaties. Deze weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs het perspectief van het DIA.
Agenda in maart:
Interview met Kristine Bilkau over haar debuut ‘De gelukkigen' (Winterswijk)

Kristine Bilkau (Hamburg, 1974) stelt in Winterswijk haar boek 'De gelukkigen' voor, dat in Duitsland al eerder onder de naam 'Die Glücklichen' is verschenen. In het boek tekent Bilkau het beeld van een generatie die vreest uit het paradijs verdreven te worden. Een vaste baan en een veilig bestaan lijken voor velen onbereikbaar geworden, men moet vechten om overeind te blijven in hun werk, in de maatschappij en in de liefde.
Lees meer
Lezing: Jerker Spits over Staalhelmen en curryworst (Leiden)

Tijdens de Boekenweek geeft Jerker Spits een lezing bij Van Stockum Boekverkopers in Leiden naar aanleiding van zijn recent verschenen boek Staalhelmen en curryworst, over de Duitse cultuurgeschiedenis in 15 fenomenen.
Lees meer
Ein Sonntag in Berlin, 1930

Uitgeverij Wereldbibliotheek, Uitgeverij Bas Lubberhuizen, het Goethe-Institut en ‘De Groene Amsterdammer’ nodigen u van harte uit voor Ein Sonntag in Berlin, 1930, een evenement in het kader van het boekenweekthema Duitsland.
Lees meer
Muzikaal Boekenweekcafé: Die Niederlieder

Die Niederlieder brengen bekende Nederlandse liederen vertaald in het Duits. Het is een muzikaal project van Friedrich van Doorninck en wordt door verschillende musici ondersteund. De liederen worden bij Boekhandel Broese ten gehore gebracht.
Lees meer
Lezing over Duitse literatuur in de Bibliotheek Eelde

Christoph Buchwald is schrijver en uitgever. Hij geeft een lezing over Duitse literatuur in de Bibliotheek Eelde. Daar vertelt hij over zijn boekje over 25 Duitse must-read klassiekers, die in een Nederlandse vertaling zijn verschenen, dat hij speciaal voor de Boekenweek heeft geschreven.
Lees meer
Amsterdam German Studies Lecture: Karen Hagemann

De dienstplicht voor vrouwen werd tijdens de Tweede Wereldoorlog in Duitsland, alsook in andere landen, steeds belangrijker. Niet alleen aan het front maar ook thuis, waar de vrouwen de oorlogseconomie draaiende hielden. Toch wordt het belang hiervan in de historiografie en in de publieke perceptie vaak genegeerd. Karen Hagemann probeert deze paradox te verklaren.
Lees meer
Lezing: Nederlandse literatuur in Duitsland

Professor Sars geeft een lezing in de Bibliotheek Uden en geeft een inleiding over de Nederlandse literatuur in Duitsland. Hij heeft het over de van oudsher Nederlandse oriëntatie op Duitsland in de literatuur, die na de Tweede Wereldoorlog veranderde. In de jaren '90 vond er weer een omslag plaats en werd de aandacht voor Duitsland in de Nederlandse literatuur weer aangewakkerd.
Lees meer
Gesprek met Christoph Buchwald over Duitse klassiekers (Groningen)

Voor de Boekenweek 2016 publiceert Christoph Buchwald een boekje over 25 Duitse must-read klassiekers die in een Nederlandse vertaling zijn verschenen. Op uitnodiging van Boekhandel Godert Walter is hij te gast in het Forum Bibliotheek Groningen en wordt geïnterviewd door Peter Groenewold, oud-docent Duits en Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Lees meer
Lezing: Els Snick over haar boek 'Duitsland op het spoor' (Baarn)

Els Snick zegt voortaan gewoon: ik hou van Duitsland, ik vind Duits erg mooi, heb veel Duitse vrienden, reis graag door Duitsland en ken prachtige Duitse boeken. Maar het land is lijkt onbekend. Behalve Berlijn, dát is een leuke stad, dat hoort niet bij Duitsland, lijkt iedereen te denken. Bij Boekhandel Den Boer vertelt ze over haar boek Duitsland op het spoor.
Lees meer
Collegecafé Boekenweek: ''Was ich noch zu sagen hätte''

Debatcentrum FLOOR van de Hogeschool van Amsterdam organiseert een talkshow onder leiding van reisschrijver Alexander Reeuwijk. Te gast zijn Merlijn Schoonenboom, Hanco Jürgens en Jerker Spits. De vraag, hoe wij naar onze buren kijken en vica versa, staat centraal.
Lees meer