Dag van de Duitse taal | Brechts bezaubernder Buchsalon (online)

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam

Datum: maandag 14 september 2020 om 15:00 uur tot 18:00 uur
Locatie: Livestream op Facebook en via youtu.be/Tl9GhjvEe04
Informatie: Voertalen: Nederlands, Duits
Toegang: Gratis
Dag van de Duitse taal | Brechts bezaubernder Buchsalon (online)
© DIA

Op 14 september, de Dag van de Duitse taal 2020, genieten wij van de mooiste Duitstalige boeken, verhalen, gedichten en muziek. "Vorhang auf" voor deze digitale Buchsalon met Iduna Paalman, Jens Bisky, Elbert Besaris en Renee van Bavel. 

"So wie es ist bleibt es nicht."

…heeft Bertolt Brecht al in de jaren dertig op papier gezet. Een passende & hoopgevende uitspraak voor de periode waar wij ons nu in bevinden.

De Corona-Ausnahmezustand zal ons nog een tijdje bezig houden – en vraagt ook om een creatieve omgang met de Dag van de Duitse taal.

Het goede nieuws: de dag gaat ook dit jaar door! Op 14 september 2020 zullen scholen, organisaties en bedrijven in het hele land de Duitse taal in het zonnetje zetten. Ook Brechts bezaubernder Buchsalon vindt plaats en wordt als livestream uitgezonden. Zo brengen wij de Duitstalige literatuur dus direct naar jouw huiskamer.

Geniet van de mooiste Geschichten, Gespräche en livemuziek met schrijver & dichter Iduna Paalman, literatuurcriticus Jens Bisky, Elbert Besaris die o.a. de hilarische 'Känguru-Chroniken' van Marc-Uwe Kling vertaalde en singer-songwriter Renee van Bavel die haar nieuwe CD 'Von Dieser Welt' presenteert. Moderatie: Marja Verburg en Trixie Hölsgens (DIA).

Facebook-evenement

 

Programma

15.00 uur Trixie trifft... Jens Bisky
Jens Bisky is Berlijn-kenner, auteur en hoofd van het Feuilleton van de Süddeutsche Zeitung. Met Trixie Hölsgens (DIA) spreekt hij over zijn werk als literatuurcriticus, Berlijn als literair thema en zijn favoriete Duitstalige boeken.  

15.45 uur Marja trifft... Iduna Paalman
Iduna Paalman is schrijver, dichter en docent Duits. In 2019 verscheen bij uitgeverij Querido haar poëziedebuut 'De grom uit de hond halen'. De bundel werd genomineerd voor de Ida Gerhardt Poëzieprijs en de C. Buddingh’-prijs, en bekroond met de Poëziedebuutprijs 2020. De Volkskrant riep Iduna uit tot literatuurtalent van het jaar. In gesprek met Marja Verburg (DIA) vertelt ze over haar inspiratie en in hoeverre de Duitse literatuur en Duitsland daar een rol in spelen. 

16.30 uur Marja trifft... Elbert Besaris & das kommunistische Känguru
In Duitsland zijn 'Die Känguru-Chroniken' van Marc-Uwe Kling een bestseller en zelfs verfilmd. In de hilarische verhalen raakt een man bevriend met een anti-kapitalistische en maatschappijkritische kan-goeroe. Dankzij vertaler Elbert Besaris spreekt de kangoeroe nu ook Nederlands. Besaris vertaalde de kronieken en praat hierover met Marja Verburg (DIA). En uiteraard komt de kangoeroe ook zelf aan het woord... Laat je verrassen! 

17.30 uur Renee van Bavel: Von dieser Welt
Singer-songwriter Renee van Bavel kijkt om zich heen in de wereld en schrijft over dat wat ze ziet. Met haar Nederlands en Duits repertoire treedt ze op in de theaters en concertzalen van Nederland en Duitsland. Tijdens de Buchsalon zingt ze uitgekozen nummers van haar nieuwe Duitstalige CD 'Von Dieser Welt'. Samen met Renee maken wij ook de winnaar van de Mach Mit!-quiz bekend.

Livestream-Link 

(werkt de link niet? Kijk dan gewoon via onze Youtube-kanaal of via Facebook mee).

 

Buchsalon-Box (Uitverkocht)

Wil je vanuit huis meevieren en jouw woonkamer omtoveren in een stijlvolle Buchsalon? Bestel dan t/m 2 september één van onze 30 Buchsalon-Boxen die wij speciaal voor liefhebbers hebben samengesteld. Inclusief een DIA-literatuurspel 'Buchgeflüster', een Dag van de Duitse taal-vlaggenlijn, een 'Kulturbeutel' van fairtrade katoen, een Duitstalig literair werk uit de boekenkast van de DIA-medewerkers, een vouwkaart met een exclusief gedicht van Iduna Paalman, een set AHOJ-Brause en andere (literaire) verrassingen. Prijs (voor handling & verzending): €10,-.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger