Podiumgesprek | Luuk van Middelaar en Thomas Schmid met Ton Nijhuis
Nieuwe perspectieven op Europa

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam

Datum: woensdag 3 mei 2017 om 20:00 uur
Locatie: Goethe-Institut Amsterdam, Herengracht 470, Amsterdam
Informatie: Voertaal: Duits. Meer informatie en aanmelden via: info@amsterdam.goethe.org / 020-5312900
Toegang: € 5,-, € 3,- (korting), gratis (op vertoon van GNLD-jaarkaart.
Podiumgesprek | Luuk van Middelaar en Thomas Schmid met Ton Nijhuis
© Historische Uitgeverij / C. Bertelsmann Verlag

Een avond in teken van Europa en zijn continue veranderende positie in de wereld. Luuk van Middelaar en Thomas Schmid, twee specialisten op het gebied van Europa, lichten dit thema op woensdag 3 mei in een gesprek met Ton Nijhuis toe. 

Luuk van Middelaar weet in De passage naar Europa - Geschiedenis van een begin tot de meest ongrijpbare geschiedenis van onze tijd door te dringen. Op uitmuntende wijze toont hij de motor van de Europese politieke ontwikkelingen van de afgelopen vijftig jaar. Tegelijk vormt deze onvoltooide geschiedenis de casus om het wezen van politiek bloot te leggen. De homo politicus is een "tijdkunstenaar", die in het rumoer van de actualiteit de brug slaat tussen verleden en toekomst en zo van een moment een passage maakt. Van Middelaar weet met De passage naar Europa de lezer de stroom van de tijd te doen voelen en trapt de geschiedenis op haar staart. Een overdonderend verslag van de geboorte van Europa.

Europa ist tot, es lebe Europa! Eine Weltmacht muss sich neu erfinden van Thomas Schmid geeft een verhelderde blik op de situatie in Europa. Ooit ging Europa gepaard met de hoop op een continent van vrede en welstand, nu lijkt het op een crisis. Schmid verklaart waarom de Europeeërs toch geen reden tot klagen hebben en pleit voor enkele veranderingen.

Luuk van Middelaar (*1973) is filosoof en historicus. Hij studeerde in Groningen en Parijs. Sinds zijn debuut Politicide (1999), bekroond met de prestigieuze Prix de Paris, verwierf de 'toonaangevend politiek filosoof' een invloedrijke stem in het publieke debat, en leerde hij als politiek adviseur de Brusselse en Haagse politiek van binnenuit kennen.
Thomas Schmid (*1945) is publicist en journalist uit Berlijn. Hij speelde een belangrijke rol in de studentenbeweging, schreef onder andere voor de Wochenpost en de FAZ en was hoofdredacteur en uitgever van de Welt-groep.
Ton Nijhuis is historicus, politicoloog en filosoof. Hij is sinds 2002 wetenschappelijk directeur van het Duitsland Instituut Amsterdam.  

Voor meer informatie en aanmelden klik hier

Genootschap Nederland-Duitsland in samenwerking met het Duitsland Instituut Amsterdam, Goethe-Institut Niederlande en Historische Uitgeverij


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger