Lezing | Clemens Fuest: The European Economy: Decline or Recovery?
Ifo-president in de reeks Europa en Financiën

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam

Datum: maandag 27 maart 2017 om 17:00 uur tot 18:30 uur
Locatie: VOC Zaal, Kloveniersburgwal 48, Amsterdam
Informatie: Wij raden u aan met het openbaar vervoer te komen (10 minuten lopen van Centraal Station Amsterdam). Komt u met de auto, kunt u het beste parkeren bij Parking Waterlooplein (7 minuten lopen)
Toegang: Toegang is gratis, aanmelden verplicht via: https://duitslandinstituut.nl/webshop/artikel/aanmelding-lezing-clemens-fuest
Lezing | Clemens Fuest: The European Economy: Decline or Recovery?
© Kim Krijnen

De wereldeconomie klimt uit een economisch dal en ook de Europese economie vertoont tekenen van herstel. Maar nog steeds zijn er risicofactoren om rekening mee te houden. Clemens Fuest, voorzitter van het gezaghebbende economische onderzoeksinstituut Ifo in München, geeft in zijn lezing zijn visie op de hervormingen die nodig zijn om de euro stabiel te maken.

Hoe gaat het verder met China, de Brexit en de onzekerheid over het economische beleid van de VS? Problematisch zijn ook de sterk afwijkende visies binnen de Eurozone over de oorzaken van de economische problemen en de noodzakelijke oplossingen hiervoor. Ondanks fiscale hervormingen, is het voor de Europese instituties moeilijk voor blijvende stabiliteit te zorgen.

Als Europa niet besluit tot diepgaande hervormingen op nationaal en Europees niveau dreigt een ‘Japanisering’ in Europa. Hoge schulden die gepaard gaan met een stagnerende economische groei en hoge werkloosheid. Het grootste risico is dan niet, zoals vroeger, de fluctuaties op de kapitaalmarkt, maar eerder dat door verkiezingen politici aan de macht komen die de muntunie willen verlaten of zelfs uit de EU willen treden. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor Duitsland en Europa en welke hervormingen, zoals bijvoorbeeld de Accountability Bonds, zouden een oplossing kunnen bieden?

Aansluitend volgt een Q&A met moderator Cees Ullersma (De Nederlandsche Bank).

De econoom Clemens Fuest is sinds april vorig jaar voorzitter van een van de belangrijkste economische instituten van Duitsland: het Ifo Institut in München en wordt gerekend tot de invloedrijkste economen van Duitsland. Fuest laat regelmatig van zich horen in het publieke debat en hij beperkt zich niet tot de puur economische thema’s. Zo heeft hij zich met andere experts in de European Economic Advisory Group de afgelopen maanden verdiept in de oorzaken van het populisme. Hoe kan het dat in Nederland, waar het economisch relatief heel goed gaat, toch zo’n voedingsbodem is voor populisme?

Over het beleid van de Europese Centrale Bank heeft Fuest een uitgesproken mening: De ECB zou moeten stoppen extra geld in de Europese economie te pompen door massaal obligaties op te kopen. Ook waarschuwt hij voor de plannen van de Amerikaanse president Trump om de financiële markten te dereguleren: die zouden volgens Fuest op termijn een nieuwe financiële crisis kunnen veroorzaken.

Lees ook de gastbijdrage op Duitslandweb van Clemens Fuest en Johannes Becker.

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd in samenwerking met de Duits-Nederlandse Handelskamer en ACCESS Europe.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger