Willkommenskultur onder druk: kan Duitsland het aan?
Duitsland in DIAloog

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam

Datum: dinsdag 22 september 2015 om 17:00 uur tot 18:00 uur
Locatie: Volkshotel, Wibautstraat 150, Amsterdam
Toegang: Toegang vrij. Aanmelden via aanmeldingen-dia@uva.nl
Willkommenskultur onder druk: kan Duitsland het aan?
© DIA

2015 leek het jaar van de Griekenland- en Oekraïnecrisis te worden. Maar de Europese agenda wordt nu vooral bepaald door de grote toestroom aan asielzoekers. Het zijn er heel veel, ze willen allemaal naar Duitsland en juist daar staat de Willkommenskultur onder druk. René Cuperus, Huub van Baar en Hanco Jürgens in DIAloog. Volkshotel, Amsterdam 17.00 uur

In de nieuwe actualiteitenreeks Duitsland in DIAloog van het Duitsland Instituut Amsterdam bieden experts verdieping bij onderwerpen uit het nieuws vanuit Duits perspectief. Zij willen informeren en discussie aanwakkeren. Welk beeld geven Duitse media, hoe reageert de publieke opinie? Waar legt Duitsland de accenten, waar Nederland, en kunnen ze elkaar versterken? Er is volop ruimte voor discussie met onze gesprekspartners uit wetenschap, bedrijfsleven en journalistiek.

In deze nieuwe editie van DIAloog besteden wij aandacht aan de huidige vluchtelingencrisis in Europa, en met name de grote toestroom naar Duitsland. Bondskanselier Merkel bevestigt keer op keer dat Duitsland de grote vluchtelingenstromen aankan. Duitsland moet een voorbeeld zijn voor andere landen. Maar is dat ook zo? In Duitsland wordt inderdaad met enthousiasme gereageerd op de vluchtelingenstroom, maar hoe lang houdt het enthousiasme stand? Staat de Willkommenskultur op termijn onder druk? Het onderwerp leidt tot heftige politieke debatten. Demonstraties van links en rechts en brandaanslagen op huizencomplexen die nog tot asielzoekerscentra moeten worden omgebouwd zijn aan de orde van de dag. Waarom is het onderwerp zo gepolitiseerd in Duitsland? De Duitse regering zet in op Europese oplossingen. Maar wat zijn deze oplossingen waard als uiteindelijk alle vluchtelingen naar Duitsland gaan?

Duitslandkenner Hanco Jürgens is wetenschappelijk medewerker bij het Duitsland Instituut Amsterdam. Hij gaat in dialoog met René Cuperus en Huub van Baar. Cuperus is als senior wetenschappelijk medewerker in dienst van de Wiardi Beckman Stichting. Hij schrijf daarnaast elke twee weken een column in de Volkskrant. Van Baar is universitair docent aan de Universiteit van Giessen (Duitsland), research fellow aan de Universiteit van Amsterdam en gespecialiseerd in minderheden-, grens- en migratiebeleid in Europa.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger