Gesprek en dinerbuffet | Enlightment, Equality and Racism
Kant Table Talks

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam

Datum: woensdag 20 maart 2024 om 18:00 uur
Locatie: Goethe-Institut Amsterdam, Herengracht 470, Amsterdam
Informatie:

Voertaal: Engels. Aanmelden

Toegang: Tickets €11,20
Gesprek en dinerbuffet | Enlightment, Equality and Racism
© Goethe-Institut Niederlande

Immanuel Kant is een centrale filosoof van de Verlichting, wiens werk nog steeds wordt bestudeerd om hedendaagse kwesties te bespreken. Tegelijkertijd is er kritiek op Kant – vooral met betrekking tot racistische, antisemitische of misogyne opvattingen. Ter gelegenheid van '300 jaar Kant' organiseren het Goethe-Institut Amsterdam, de afdeling Filosofie van de Universiteit van Amsterdam en het DIA de drieluik Kant Table Talks. De gasten op 20 maart zijn Reza Mosayebi en Dilara Bilgic. Zij spreken met moderator Jappe Groenendijk over verlichting, gelijkheid en racisme.

2024 is niet alleen het Kant-jaar maar ook het jaar waarin de Europese kiezers naar de stembus gaan om een nieuw Europees Parlement te kiezen. De nieuwe parlementsleden hebben als taak om om de waarden van de Europese Unie te beschermen en uit te dragen: respect voor mensenrechten, vrijheid, democratie, gelijkheid en de rechtsstaat. Deze waarden en het instituut van de Europese Unie zijn nauw verbonden met de ideeën van Immanuel Kant.

Kant nodigde regelmatig mensen uit voor maaltijden en zogenaamde tafelgesprekken om filosofische onderwerpen te bespreken. Geïnspireerd door dit idee vinden de Kant Table Talks met diner plaats; en wel op 20 maart, 24 april en 5 juni. We gaan steeds in op enkele van Kants belangrijke thema's en concepten en vragen ons af wat ze vandaag voor ons betekenen met het oog op de Europese verkiezingen.

De discussies worden in het Engels gevoerd en gemodereerd door dramaturg en schrijver Jappe Groenendijk. Gasten uit Duitsland en Nederland gaan met elkaar in gesprek en u bent van harte uitgenodigd om mee te denken, te praten en te eten. Op 20 maart spreekt Groenendijk met filosoof Reza Mosayebi en schrijfster Dilara Bilgic.

Aanmelden

In samenwerking met het Goethe-Institut Amsterdam en de afdeling Filosofie van de Faculteit Geesteswetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger