Boekpresentatie | Een jager in het woud. Frankrijk, Duitsland, Europa

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam

Datum: woensdag 22 maart 2023 om 17:00 uur
Locatie: SPUI25, Spui 25-27, Amsterdam / Online
Toegang: Gratis. Aanmelden via https://spui25.nl/programma/de-frans-duitse-as-van-verleden-naar-toekomst/make_reservation
Boekpresentatie | Een jager in het woud. Frankrijk, Duitsland, Europa
© Bundesarchiv, B 145 Bild-F010324-0002 / Steiner, Egon / CC-BY-SA 3.0 / Prometheus

Na Brexit, de oorlog in Oekraïne en de Duitse Zeitenwende richt het oog zich opnieuw op de Frans-Duitse as. Kan die nog richting geven aan de toekomst van Europa en is de kloof uit hun gezamenlijk verleden definitief overbrugd? Maarten Doormans nieuw boek 'Een jager in het woud' is een historische röntgenfoto van de manier waarop Frankrijk en Duitsland elkaar bezien. Op 22 maart gaat de auteur in gesprek met Margot Dijkgraaf, Tom de Bruijn en Joep Leerssen. Moderatie: Ton Nijhuis.

Vier oorlogen hebben diepe sporen achtergelaten en al is de 'erfvijandschap' tussen beide landen al sinds de laatste wereldoorlog verdampt, de geschiedenis leert dat nationale vooroordelen en clichés hardnekkiger zijn dan we vaak denken en hopen. Staat de Vijfde Republiek niet in de traditie van een rationele Verlichting, waar de geboorte van de Duitse natie juist wortelt in een naar binnen gekeerde romantiek? Of richt Frankrijk zich te veel op het verleden en is de Duitse politiek meer op de toekomst gericht? De laatste tien jaar ging een reeks herdenkingen van de gewelddadige confrontaties tussen beide landen en een aantal tentoonstellingen op zoek naar de balans tussen herinneren, herdenken en vergeten.

Sprekers

Tom de Bruijn, voormalig minister van Buitenlandse Zaken, wethouder in Den Haag en Nederlands ambassadeur bij de Europese Unie in Brussel.

Margot Dijkgraaf, literatuurcriticus bij NRC, auteur en actief als bemiddelaar tussen de Franse en Nederlandse cultuur.

Maarten Doorman, schrijver en medewerker NRC, doceert filosofie aan de Universiteit Maastricht en is bijzonder hoogleraar geschiedenis van de Duitse cultuur namens het DIA aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Joep Leerssen, literatuur- en ideeënhistoricus; hij studeerde Vergelijkende Literatuurwetenschap in Aken en Anglo-Ierse Studies in Dublin. Leerssen is professor emeritus aan de universiteiten van Amsterdam en Maastricht. Hij heeft veel gepubliceerd over nationalisme en over nationale (zelf-)stereotyperingen.

Ton Nijhuis, historicus, politicoloog en filosoof, hoogleraar aan de UvA en directeur van het DIA. Tevens lid van de Commissie Europese Integratie van de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV).

Aan het slot van de bijeenkomst reikt Maarten Doorman het eerste exemplaar uit aan Cees Nooteboom.

Aanmelden is mogelijk via de website van SPUI25

Een bijeenkomst i.s.m. Uitgeverij Prometheus


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger