Wahljahr 2017

In samenwerking met ProDemos heeft de Onderwijsafdeling lesmateriaal rondom de Duitse Bondsdagverkiezingen ontwikkeld. Wij bieden dit materiaal in het Duits aan.

Op 24 september 2017 gaat Duitsland naar de stembus. Het heeft er op dit moment alle schijn van dat Angela Merkel de verkiezingen opnieuw gaat winnen. Maar wie dan de coalitiepartner gaat worden, is de grote vraag. Wordt het coalitie met de liberale FDP, met de Grünen of wordt het toch weer een grote coalitie met de sociaaldemocratische SPD? Of kan SPD-partijleider Martin Schulz toch nog voor een verrassing zorgen en de al 12 jaar zittende Angela Merkel te verslaan? Wat zijn de belangrijkste speerpunten van de politieke partijen en in hoeverre lijken de Duitse partijen op de Nederlandse partijen?

De Duitse Bondsdagverkiezingen zullen in de hele wereld met spanning bekeken worden. Temeer omdat de bondskanselier, vooral in het ‘tijdperk Trump’ en na de Brexit, een belangrijke plek inneemt in de Europese en globale politiek. En Nederland zal als klein buurland hoe dan ook bijzonder veel te maken hebben met de Duitse partners. Redenen genoeg dus om met de leerlingen deze verkiezingen te bespreken.

Hieronder vindt u verschillende werkbladen met bijbehorend antwoordblad, beginnend met een inleidende quiz en afsluitend met een debat. U kunt de werkbladen ook los van elkaar behandelen. Elk werkblad begint met een introductie voor de docent waarbij de werkvorm en het leerdoel uitgelegd worden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger