Lynn Stroo
Redakteurin Duitslandweb

Lynn Stroo
© Kim Krijnen
Duitsland Instituut Amsterdam
Oude Hoogstraat 24
1012 CE Amsterdam

Postadres
Postbus 1628
1000 BP Amsterdam
l.m.stroo@uva.nl
+31(0)20 - 5253695

Lynn Stroo ist Redakteurin beim Duitslandweb. Sie ist Journalistin und Historikerin und studierte an der Erasmus Universiteit Rotterdam sowie an der Albert-Ludwig Universität in Freiburg. An der Universiteit van Amsterdam absolvierte sie den Master Duitslandstudies. In den letzten Jahren arbeitete Stroo als freie Journalistin für die Nederlandse Omroep Stichting, Omroep West und Historisch Nieuwsblad. Sie schreibt am liebsten über die moderne Geschichte Deutschlands und die niederländisch-deutschen Beziehungen.

#Zuhause: Homeoffice, hoe dan?

Columns - 24 April 2020 - Autor: Lynn Stroo #Zuhause: Homeoffice, hoe dan?
Een golf Engelse woorden spoelt deze weken over ons heen. ‘Flatten the curve’, ‘social distancing’, ‘homeschooling’ en ‘videocalls’. En hoewel bondskanselier Merkel vaak trouw blijft aan haar eigen taal (“Die Kurve ist flacher geworden”) nemen Duitse media de nieuwe coronataal gretig over. Opvallend voor een land dat bekend staat om nasynchroniseren.
Mehr

Duitse cultuursector heeft het zwaar zonder publiek

Achtergrond - 9 April 2020 - Autor: Lynn Stroo Duitse cultuursector heeft het zwaar zonder publiek
Musea zijn gesloten, theaters dicht en concerten geannuleerd: het coronavirus raakt de Duitse cultuursector snoeihard. In Duitsland ontstaan allerlei initiatieven om de creatieve sector te steunen. Tegelijkertijd is er kritiek op de noodhulpmaatregelen van de overheid voor ondernemers in de creatieve branche.
Mehr

Ook in Duitsland is mondkapjesnood hoog

Achtergrond - 27 März 2020 - Autoren: Lynn Stroo, Wiebke Pittlik Ook in Duitsland is mondkapjesnood hoog
Mondkapjes, beschermende kleding en desinfectiemiddelen: het zijn de meest gewilde producten in de coronacrisis. Duitsland doet er net als andere landen alles aan om de voorraden bij zorgverleners op peil te houden. Een in allerijl verkondigd - en alweer opgeheven- exportverbod deed Nederland opschrikken. Nederland heeft zelf geen fabriek die mondkapjes maakt en is daarvoor afhankelijk van import.
Mehr

Duitse cultuurtips voor thuiszitters

Achtergrond - 25 März 2020 - Autor: Lynn Stroo Duitse cultuurtips voor thuiszitters
Aan huis gekluisterd vanwege het coronavirus? Duitslandweb biedt een overzicht van Duitse online concerten, museumtours, podcasts, tv-series en (luister)boeken, tips om Duits te leren en colleges over Duitsland en Duitse literatuur, die je allemaal vanuit je luie stoel kunt beleven. Aanvullingen zijn van harte welkom via het reactieveld onderaan dit artikel!
Mehr

Vaccinatie Merkel past in Duits coronabeleid

Achtergrond - 24 März 2020 - Autor: Lynn Stroo Vaccinatie Merkel past in Duits coronabeleid
De Duitse bondskanselier Merkel (65) zit sinds zondag in thuisquarantaine. Afgelopen vrijdag liet ze zich inenten tegen pneumokokken, bacteriën die longontstekingen kunnen veroorzaken. De arts die Merkel de prik gaf bleek later besmet met het coronavirus. Mogelijk gaf Merkel met de vaccinatie gehoor aan de oproep van gezondheidsminister Jens Spahn. 
Mehr

Duitsland herdenkt 75 jaar einde WO II

Achtergrond - 6 März 2020 - Autoren: Lynn Stroo, Wiebke Pittlik Duitsland herdenkt 75 jaar einde WO II
De Tweede Wereldoorlog eindigde in mei precies 75 jaar geleden. In Nederland wordt dit jubileum groots gevierd met herdenkingen, tentoonstellingen en speciale projecten. In Duitsland ligt herdenken van de capitulatie in 1945 gevoeliger. Hoe staat Duitsland stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog? (Update 31 maart: vanwege de corona-pandemie gaan veel initiatieven in het kader van 75 jaar 'Kriegsende' niet door. In het artikel is per activiteit aangegeven wat tot nu toe is afgelast.)
Mehr

‘Vertel het door, ik ben er straks niet meer’

Achtergrond - 27 Februar 2020 - Autor: Lynn Stroo ‘Vertel het door, ik ben er straks niet meer’
Het is geen voordehandliggende vriendschap, die van een Holocaust-overlevende en een kleinkind van een kampcommandant. Maar Eva Weyl (84) en Anke Winter (54) bewijzen dat het kan. Samen spreken ze op scholen in Duitsland met een duidelijke boodschap: “Jullie hebben de verantwoordelijkheid de toekomst beter te maken.”
Mehr

Duitsers vrezen gevolgen Brexit

Achtergrond - 27 Januar 2020 - Autoren: Lynn Stroo, Marja Verburg Duitsers vrezen gevolgen Brexit
Het gaat nu echt gebeuren: op 31 januari stapt het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de Europese Unie. Voorlopig verandert er niet veel: de toekomstige relatie tussen het VK en de EU moet nog worden vormgegeven. Maar Duitse bedrijven en universiteiten vrezen de gevolgen na 2020.
Mehr

Jaaroverzicht Duitsland 2019

Achtergrond - 19 Dezember 2019 - Autoren: Lynn Stroo, Marja Verburg Jaaroverzicht Duitsland 2019
De moord op CDU-politicus Lübcke en de aanslag in Halle schokten Duitsland en leidden tot grote bezorgdheid over extreem-rechts en antisemitisme. Duitsland stond in 2019 ook in het teken van 100 jaar Bauhaus en de viering van de 30e verjaardag van de val de Muur. Een selectie uit het nieuws van afgelopen jaar.
Mehr

Claim loopt uit op pr-drama voor Hohenzollern

Achtergrond - 6 Dezember 2019 - Autor: Lynn Stroo Claim loopt uit op pr-drama voor Hohenzollern
Hebben de Hohenzollern, Duitslands belangrijkste adellijke familie, Adolf Hitler aan de macht geholpen? Van het antwoord op die vraag hangt veel af voor de nazaten van de familie. Zij willen eigendommen terug die na de Tweede Wereldoorlog werden afgenomen. De onderhandelingen met de Duitse staat lopen al jaren, maar zijn nu weer hoogst actueel.
Mehr

top
Cookies werden auf dieser Website verwendet. Gehen Sie damit einverstanden?
Akzeptieren Verweigern