Boekpresentatie & gesprek | Natascha Wodin: Sie kam aus Mariupol
in gesprek met Michel Krielaars

Datum: Mittwoch 24 April 2019 um 20:00 Uhr
Ort: Goethe-Institut Amsterdam, Herengracht 470, Amsterdam
Information: Prijs: € 5,00 | met korting: € 3,00 | studenten/met Goethe-Pass: gratis
Zugang: Voertaal: Duits
Boekpresentatie & gesprek | Natascha Wodin: Sie kam aus Mariupol
© Uitgeverij Atlas Contact

In Ze kwam uit Marioepol (originele titel: Sie kam aus Mariupol, vertaalt door Anne Folkertsma) doet Natascha Wodin onderzoek naar het verleden van haar moeder. Op woensdag 24 april presenteert zij haar nieuwe roman en gaat hierover in gesprek met Michel Krielaars. 

Toen Natascha tien jaar oud was, pleegde haar moeder zelfmoord. De vraag naar haar moeders leven wordt een obsessie voor de dochter, die het pas op latere leeftijd, met behulp van internet, aandurft op zoek te gaan naar het verleden van haar moeder. Ze komt heel veel te weten, over het verleden in het Oekraïense Marioepol aan de Zwarte Zee, over voorouders en familieleden, over de ondergang van haar (aristocratische) familie door de stalinistische terreur, over de gruwelijke jaren als dwangarbeidster in het Derde Rijk. Steeds kleiner worden de cirkels om haar moeder heen – maar het middelpunt blijft een vage contour van een tragische vrouw die door de geschiedenis als afval is achtergelaten.

Natascha Wodin (1945) is een Duitse schrijfster met Oekraïens-Russische wortels. Ze werd geboren in een vluchtelingenkamp in Beieren. Eerder verscheen van haar in het Nederlands de roman De glazen stad. Voor Ze kwam uit Marioepol ontving Natascha Wodin de Alfred Döblin Prijs en de Leipziger Buchpreis.

De Nederlands journalist en schrijver Michel Krielaars (Amsterdam, 1961) is historicus en deed Slavistiek als nevenstudie. Tegenwoordig is hij chef Boeken van NRC Handelsblad en was vanaf 2007 Rusland-correspondent voor NRC Handelsblad. Voor zijn werk in Rusland maakte hij veel reizen, onder andere langs de Wolga van Moskou tot Astrachan aan de Kaspische Zee.

'In Ze kwam uit Marioepol doet Wodin verslag van haar zoektocht naar haar moeder. Feitelijk, precies, nergens larmoyant en juist daarom aangrijpend, maakt ze je deelgenoot van haar verwarring als het beeld dat ze van haar moeder had in duigen valt. [...] Een gruwelijk en prachtig boek.'
– ●●●●● Jolande Withuis, NRC Handelsblad

Het Goethe-Institut Niederlande in samenwerking met Uitgeverij Atlas Contact.

Tag: literatuur

top
Cookies werden auf dieser Website verwendet. Gehen Sie damit einverstanden?
Akzeptieren Verweigern