Themamiddag I 18-68-18
Sociale bewegingen toen en nu

Veranstaltung des Duitsland Instituut Amsterdam

Datum: Donnerstag 1 November 2018 um 13:30 Uhr
Ort: Melkweg, Lijnbaansgracht 234a, Amsterdam
Information: Voertalen: Nederlands, Duits, Engels
Zugang: €10,00 (€ 7,50 met studentenkorting). U kunt zich nu aanmelden en met iDEAL betalen (zie link onderin). Uw factuur is de bevestiging van aanmelding.

In 2018 worden de Novemberrevolutie van 1918 en de protestbeweging van 1968 herdacht. Twee momenten waarop mensen in opstand kwamen en maatschappelijke veranderingen eisten. Met lezingen, theater en debat blikken we terug op de gebeurtenissen van toen en kijken we naar sociale bewegingen nu. Themamiddag met o.a. Robert Habeck (voorzitter Bündnis 90/Die Grünen en schrijver van het theaterstuk 'Neunzehnachtzehn').

100 jaar geleden brak in Duitsland de Novemberrevolutie uit. Arbeiders en soldaten eisten sociale en politieke hervormingen. Dat leidde tot het einde van het Duitse Keizerrijk. Ook in Nederland waren protesten, maar van een revolutie kwam het niet. 50 jaar later verzetten de '68-ers in Duitsland, Nederland en veel andere landen zich tegen de heersende machtsverhoudingen.

Samen met Nederlandse en Duitse schrijvers, activisten, journalisten, politici en wetenschappers kijken we naar hoe deze bewegingen ons begrip van democratie, emancipatie en rechtvaardigheid hebben beïnvloed. Hoe zijn verschillen tussen Nederland en Duitsland te verklaren? Hoe moet een sociale beweging er anno 2018 uitzien? Met Robert Habeck (voorzitter Bündnis 90/Die Grünen), Frits Boterman (em. hoogleraar moderne Duitse geschiedenis UvA), Gerd Koenen (historicus & "Zeitzeuge"1968), Dunya Verwey (mede-oprichter Dolle Mina), Harriet Bergman (filosoof & activist), Jasna Strick (mede-initiator #aufschrei), Thomas Wagner (socioloog en auteur van "Die Angstmacher"), Koen Vossen (populisme-expert), Cesy Leonard (activist bij het Zentrum für politische Schönheit), Josta van Bockxmer (journalist Het Financieele Dagblad) en Stephen Milder (historicus RU Groningen).

Inloop: 13.00 uur. Start programma: 13.30 uur 

Daarnaast is het pop-up museum I'm so angry (I made a sign) op deze middag in de Melkweg te zien. Het museum is een reizende expositie (van Boedapest tot Amsterdam, van Tallinn tot Tokyo) over revolutie en protest en toont de verhalen van gewone mensen uit heel Europa, die tussen 1956 en 1989, in opstand kwamen tegen het gezag. Mensen die streden voor vrijheid en democratie, en die vaak per ongeluk helden werden.

Vanaf 17.30 uur bent u van harte uitgenodigd voor de borrel, met live (protest)muziek van DeuBa. Zij spelen het puikje van de Duitse rockmuziek van de jaren ’80 tot nu. Van folk tot punk, van blues tot indie.

In samenwerking met het Goethe-Institut Niederlande en het Genootschap Nederland Duitsland.

Ticket kopen

Programma downloaden 

Programm in deutscher Sprache herunterladen

Lees ook het themadossier "Sociale bewegingen" (Duitslandweb)


top
Auf dieser Website werden Cookies verwendet. Sind Sie damit einverstanden?
Akzeptieren Verweigern