De Vrijheidslezing: Eva Schloss

Veranstaltung Dritter

Datum: Freitag 16 Juni 2017 um 20:00 Uhr
Ort: De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10, Amsterdam
Information: Voertaal: Engels
Zugang: 12,50 euro, diverse kortingen
De Vrijheidslezing: Eva Schloss
© De Balie

De 18e Vrijheidslezing wordt gehouden door de 88-jarige stiefzus van Anne Frank, Eva Schloss. Zij reflecteert op deze voor haar beladen plek op haar leven en de actualiteit.

In 1938 vlucht het Weense gezin Schloss voor de nazi’s en komt in Amsterdam terecht. Daar ontmoet ze Anne Frank die haar overbuurmeisje is. In 1944, voor hun deportatie naar Auschwitz, zit Eva met haar familie gevangen in het Huis van Bewaring aan het Max Euweplein, grenzend aan het toenmalig kantongerecht, nu De Balie. Eva Schloss overleeft Auschwitz. Na de oorlog trouwt Eva’s moeder met Otto Frank, de vader van Anne Frank.

Sinds 1985 onderwijst Eva Schloss over de Holocaust. Ze ontving een Eredoctoraat in Burgerlijk Recht aan de Universiteit van Northumbria en beheert het Anne Frank Educational Trust in het Verenigd Koningrijk. De zowel positieve als negatieve invloed die Anne Frank op het leven van Eva heeft gehad wordt beschreven in haar boek After Auschwitz (2014). Eva Schloss geeft nog dagelijks lezingen waarin ze de lessen van haar eigen geschiedenis toepast op de actualiteit en zich luid en duidelijk uitspreekt tegen racisme en de groeiende xenofobie in de Westerse wereld.

Meer informatie bij cultureel centrum De Balie

Tag: holocaust

top
Auf dieser Website werden Cookies verwendet. Sind Sie damit einverstanden?
Akzeptieren Verweigern